Matovič a Kollár chcú, aby prácu politikov sledovali investigatívni novinári platení zo štátneho rozpočtu (VIDEO)

Matovič a Kollár chcú, aby prácu politikov sledovali investigatívni novinári platení zo štátneho rozpočtu (VIDEO) Reprofoto FB TV OĽANO

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes poverila Igora Matoviča zostavením vlády.

Po stretnutí s prezidentkou šéf OĽANO pred novinármi povedal, že chce koaličným partnerom navrhnúť, aby prácu politikov sledovali investigatívni novinári. „Myslím si, že úplne najlepším arbitrom, dohľadom nad čistotou aj verejných obtsarávaní aj činnosti na ministerstvách by mohli byť investigatívni novinári. Zvažujeme návrh, ktorý chcem predložiť koaličným partnerom, aby sa vytvoril fond pre investigatívnu žurnalistiku nazvaný po Jánovi Kuciakovi," povedal Matovič. Fond by podľa jeho slov bol financovaný zo štátneho rozpočtu - v rozsahu zlomku percenta z HDP, kde by to bolo podľa Matoviča presne stanovené.

Odporúčame aj: Komentár Miroslavy Kernovej: Štátom platených investigatívcov sme už mali a vieme ako dopadli

"Toto by mohol byť najlepší nezávislý arbiter, ktorý by dohliadal na čistotu verejných zdrojov,“ povedal Matovič, s tým, že návrh chce dnes predložiť Richardovi Sulíkovi a Borisovi Kollárovi a potom Andrejovi Kiskovi.

Aktualizácia o 17:55: So zriadením fondu súhlasil po stretnutí s Matovičom aj Boris Kollár. Do fondu chcú naliať cca 10 miliónov eur ročne. "Budú tam zástupcovia jednotlivých redakcií a tí sami budú rozhodovať o použití týchto peňazí... Dávame novinárom balík peňazí. Sami sme si na seba uplietli bič a hovoríme, poďte, pozerajte nám na prsty, kontrolujte," povedal Matovič. Peniaze majú slúžiť pre prácu novinárov - možno aj stovku, povedal Matovič. "Ak si bude robiť prácu opozícia, novinári, ktorí to doteraz robili, a ďalší, ktorí pribudnú, budú to najefektívnejšie vynaložené peniaze, aby sa politika strážila," povedal po stretnutí s Kollárom Matovič.

Investigatívnu žurnalistiku robia na Slovensku hlavne novinári z denníka SME, N, Aktuality.sk a od minulého roka funguje aj Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Šéfredaktori týchto médií ponúkané peniaze odmietli, tvrdia, že novinári musia byť nezávislí a na kontrolu má vláda políciu a súdy.

Odporúčame aj: O milióny na investigatívu má záujem Rostás, ozval sa aj Rafaj (VIDEO)

"Najlepšiu kontrolu robia novinári, je to vynikajúca vec," súhlasil s myšlienkou fondu Kollár.

Na Slovensku existuje Fond investigatívnej žurnalistiky, ktorý podporuje investigatívnych novinárov prostredníctvom grantov a ocenení, ale na nezávislej báze. Vytvorila ho Nadácia otvorenej spoločnosti a financovaný je zdrojmi od neštátnych partnerov. "Pomocou grantov a výročnej Ceny Fondu investigatívnej žurnalistiky podporujeme redakcie a jednotlivcov, ktorí sa venujú kvalitnej novinárskej práci a ctia si princípy liberálnej demokracie," píše nadácia. Tento fond podporil napríklad projekty Investigatívneho centra Jána Kuciaka, Nadáciu Zastavme korupciu či projekt Denníka N.