RTVS sa za odvahu v satirickej Pumpe o Lučanskom kajá zbytočne. Zverejnila ospravedlnenie

RTVS sa za odvahu v satirickej Pumpe o Lučanskom kajá zbytočne. Zverejnila ospravedlnenie Reprofo RTVS

Nebýva zvykom, aby sa tvorcovia zábavných programov ospravedlňovali za politickú satiru, ktorej základnými prostriedkami je aj vtip, metafora a prekračovanie zaužívaných konvencií. RTVS to dnes urobila. Zverejnila ospravedlnenie divákom, ktorých sa dotkli satirické poznámky na adresu Milana Lučanského v poslednom vydaní relácie Pumpa. Zároveň sa RTVS ospravedlňuje aj ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej za vtipy o jej výzore a vystupovaní, hoci ministerka sa na nich v relácii zabávala.

Podobne ako predchádzajúce vydania satirickej relácie Pumpa, aj posledné sa venovalo dianiu v politike. Tvorcovia do relácie pozvali ministerku spravodlivosti a hlavní aktéri Dano a Michal rozoberali smrť ale aj život bývalého policajného prezidenta.

Relácia vyvolala na sociálnych sieťach emotívne relácie. Jedným sa veľmi páčila, iní boli pobúrení.

Podrobnosti o poslednej Pumpe: Pumpa o smrti Lučanského s ministerkou Kolíkovou vyvolala emotívne reakcie (VIDEO)

Dnes vedenie RTVS zverejnilo zvláštne stanovisko s ospravedlnením, v ktorom producent a režisér seriálu Pumpa Peter Begányi hovorí, že relácia Pumpa sa snaží na obrazovky vrátiť žáner politickej satiry, ktorá v televíznom vysielaní dlhodobo absentovala. „Divákom prinášame program, v ktorom sa otvorene rozpráva o všetkom, čo trápi spoločnosť a scenáristicky odráža aktuálnu verejnú diskusiu či už v oblasti médií, sociálnych sietí alebo verejného priestoru.“

Pozvanie ministerky podľa jeho slov vyplynulo z dramaturgie relácie, ktorá reflektuje aktuálne dianie na Slovensku. „Keďže bola počas uplynulých týždňov politicky exponovanou postavou, jej pozvanie bolo jednoznačnou dramaturgickou voľbou. Ceníme si, že pani ministerka bola ochotná zniesť komentáre na svoju adresu a v rámci žánru relácie si dokázala udržať nadhľad. Ako všetci hostia relácie, aj pani ministerka dostala priestor prezentovať svoje osobné názory a postoje bez cenzorského zásahu.“

V relácii dvojica hlavných protagonistov rozoberala výzor ministerky, ktorá s tým zjavne problém nemala, napriek tomu sa jej dnes RTVS ospravedlňuje. „RTVS nechcela v žiadnom prípade dehonestovať osobu ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej ani žiadnych iných osobností spomínaných v relácii,“ píše v stanovisku RTVS.

Producent a režisér sa vyjadril aj ku kritike na adresu satiry spojenej s Milanom Lučanským a tu sa RTVS ospravedlňuje opäť.

„Našou snahou je v rámci dialógov ústredných postáv predstaviť všetky názorové fronty a tému odprezentovať vyvážene, konečný názor na prezentované problémy nechávame na diváka. Rovnako sme pristupovali aj k téme tragického úmrtia Milana Lučanského v rámci ostatnej epizódy. Mrzí nás, že spracovanie tejto témy vnímajú niektorí diváci ako urážku jeho pamiatky alebo výsmech tragického úmrtia, čo v žiadnom prípade nebolo našim zámerom. Ospravedlňujeme sa divákom, ktorých sa spracovanie tejto témy v rámci relácie dotklo,“ dodal Begányi.

Kauza smrti bývalého policajného prezidenta je jednou z hlavných tém, ktorými Slovensko žije. Ak je dramaturgia relácie taká, že sa venuje politickým témam posledných dní, aj táto téma do relácie patrí. Hoci smrť je veľmi smutná udalosť, nezmaže to, ako človek žil, ako konal, ako získal majetok, vplyv a ako s ním narábal a nezmaže ani vážne podozrenia, na základe ktorých Lučanský skončil v kolúznej väzbe a bol vyšetrovaný. Hoci niektorí politici, konšpirátori a analytici typu Milana Žitného sa snažia retušovať dianie okolo osoby, úmrtia a života Lučanského, tvorcovia politickej satiry by to robiť nemali.