Fico opäť útočí: Na Slovensku funguje organizovaná zločinecká skupina novinárov (VIDEO)

Fico opäť útočí: Na Slovensku funguje organizovaná zločinecká skupina novinárov (VIDEO) Reprofoto Facebook Robert Fico

Predseda Smeru Robert Fico pokračuje v spochybňovaní a dehonestovaní novinárov tých redakcií, ktoré najviac poukazujú na korupčné škandály spojené s jeho vládou a nominantmi.

Dnes si v Žiline zavolal novinárov, aby im predniesol vyhlásenie, v ktorom ostro zaútočil na tri redakcie a aj menovite redaktora Aktualít Mareka Vagoviča.

"Som presvedčený, že na Slovensku funguje organizovaná zločinecká skupina novinárov a sú sústredení predovšetkým v Denníku N, v denníku SME a v Aktualitách. A dávam do pozornosti orgánov činných v trestnom konaní, aby začali vážne prešetrovať, do akej miery nabúrávajú títo novinári štátnosť, do akej miery útočia na štátne orgány Slovenskej republiky."

Fica pobúril dnešný komentár Mareka Vagoviča, v ktorom redaktor Aktualít kritizuje kroky a postoje generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

„Odkedy je jej najvyšším šéfom, užíva si status neohrozeného vládcu, po ktorom vždy túžil, len to dokázal šikovne zakryť. Rozdeľuje a panuje železnou rukou, šíri strach, podriadených ponižuje alebo rovno trestá. Aj preto je namieste otázka, ako Žilinku čo najskôr vyprevadiť z funkcie. Predstava, že bude ešte šesť rokov dusiť nižšie postavených prokurátorov, ohýbať právo a zneužívať svoje postavenie, totiž začína byť neznesiteľná,“ napísa Marek Vagovič, s tým, že na odvolanie Žilinku "treba nepriestrelné dôkazy: o vydieraní alebo korupcii.“

Práve táto posledná veta Fica najviac pobúrila. „To je nevídané, aby nielen tento jeden novinár, ale partia novinárov zo Sme, Denníka N a Aktualít začali prstom poukazovať na vysokých štátnych činiteľov, len preto, že sa im nepáčia rozhodnutia, tak tvrdia, že musia odísť z funkcií, musia byť odstránení,“ rozčuľoval sa Fico. "S plnou vážnosťou tu otváram tému, či nejaká partia novinárov, platená zo zahraničia, predovšetkým Sorošom nám tu bude rozbíjať štát," dodal.

Zaujímavý bol postoj prítomných novinárov, ktorí došli na ohlásené vyhlásenie v Žiline. Nechali šéfa Smeru niekoľko minút bez prerušenia hovoriť o tom, ako chcú novinári za pomoci Soroša a zahraničia rozbiť štát. Fico im hneď na začiatku veľmi ďakoval za to, že prišli.

Fico vie, prečo takéto vyhlásenie urobil v Žiline, pred novinármi, ktorí sa venujú skôr regionálnym témam. V Bratislave by určite radi prišli aj tí zo spomínaných troch redakcií, ktorí by sa s ním radi porozprávali aj na tému organizovania zločineckej skupiny.

Reakcia šéfredaktorov Denníka N, Aktualít, šéfredaktorky SME a Mareka Vagoviča:

Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníka N: "Robert Fico je zvyknutý na organizovanie zločineckých skupín. My si iba robíme svoju prácu. Informujeme a píšeme, a chápem, že Robert Fico je z toho nervózny."

Peter Bárdy, šéfredaktor Aktualít: „Robert Fico a jeho ľudia čelia verejnej kritike a už nielen morálnym obvineniam, že prehliadali alebo priamo organizovali zločinecké skupiny. Ako hovorí zákon, nie je povinnosťou obvineného vypovedať pravdu. Takže ma neprekvapuje, že Robert Fico klame. Akurát by ako právnik mal vedieť, že nesmie krivo obviniť iných. Aj to ukazuje charakter predsedu Smeru.“

Beáta Balogová, šéfredaktorka SME: "Robert Fico vždy útočil na novinárov, ale teraz svoje útoky stupňuje. Nepozná iný spôsob, ako odpovedať na novinárske zistenia odhaľujúce korupciu, ktorú on roky kryje a obhajuje. Vyhráža sa spôsobom, ako sa vyhrážajú notorickí nepriatelia tlače. Aj keď vie, že novinárov neumlčí. Je to zároveň jeho politický marketing, ktorému Fico všetko podriaďuje."

Marek Vagovič, komentátor Aktualít: "Je absurdné, že práve predseda Smeru šíri bez dôkazov bludy o údajnej zločineckej skupine slovenských novinárov. Podľa výpovedí viacerých svedkov totiž politicky profitoval z činnosti skutočnej zločineckej skupiny – pod vedením Norberta Bödöra. Príležitostný právnik Fico dnes napadol médiá aj pre môj kritický komentár o generálnom prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, ktorý je vraj útokom na slovenskú štátnosť. Vladimír Mečiar sa teraz zrejme v Elektre spokojne usmieva, akých pozorných žiakov to vychoval. Novinári sa však nesmejú, lebo majú stále v živej pamäti, akú atmosféru nenávisti voči nim Fico vyvolal, keď bol predsedom vlády. Jeden z nás – Ján Kuciak a jeho priateľka Martina Kušnírová – boli následne odstránení rukou chladnokrvného vraha. Ani štyri roky po ich násilnej smrti sa, žiaľ, predseda Smeru nepoučil. Naďalej z nás robí živé terče, aby chránil seba a svojich kumpánov pred spravodlivosťou."