Za neúspechom Konzervatívneho webu je niečo iné ako ohlušujúci odpor progresívnych novinárov

Za neúspechom Konzervatívneho webu je niečo iné ako ohlušujúci odpor progresívnych novinárov

Pred necelými tromi rokmi začal vychádzať pod hlavičku vydavateľstva Petit Press Konzervatívny web, s cieľom "prinášať správy a názory zo Slovenska, Európskej únie a celého sveta z konzervatívneho uhla pohľadu v kontexte historických a logických súvislostí". Posledný mesiac na Konzervatívnom webe nepribudol žiaden článok. Web zmizol zo zoznamu projektov Petit Pressu, čítanosť klesla na minimum. Zakladateľ Peter Bercik z projektu odišiel a dnes sa venuje vydávaniu kníh. Ostal zatrpknutý, za neúspechom vidí "ohlušujúci odpor progresívnych novinárov."

Konzervatívny web začal vychádzať v októbri v roku 2019 na podstránke SME.sk a s dizajnom denníka SME.sk. Hneď na začiatku sa od webu otvorene dištancovali niektorí redaktori zo SME.

Dizajn Konzervatívneho webu pri štarte v roku 2019

Nový web v rodine vydavateľstva pobúril napríklad dlhoročného externého prispievateľa SME Matúša Ritomského. Nevadilo mu, že do vydavateľstva pribudol web s konzervatívnym zameraním. "Problém bol samotný obsah webu, ktorý ho radil skôr do rodiny Hlavné správy," zhodnotil obsah Ritomský na facebooku. "Tento nápad nepochádza z redakcie SME, nie je súčasťou SME, nepovažujeme to za SME ani za redakčný projekt, neriadime ho ani nekontrolujeme - a teda jeho texty ani nezaraďujeme..," napísal vtedajší zástupca šéfredaktora SME Tomáš Prokopčák, dnes člen predstavenstva Petit Pressu. "Ak sa pýtate, prečo je to teda na doméne, tak odpoveď je, že čisto z technologických dôvodov... aj keď chápem, že sa to bude zle vysvetľovať a nie je to asi najšťastnejšie riešenie," dodal Prokopčák. 

Následne KW prešiel pod doménu bez koncovky sme.sk. Ostal projektom Petit Pressu, ktorý sa staral aj o jeho financovanie. Dnes na tomto webe už nič nepribúda. Posledný článok na webe vyšiel pred viac ako mesiacom - 24. apríla. Editor webu a zakladateľ prestal písať v októbri minulého roka. Aké plány ma Petit Press s Konzervatívnym webom? „Peter Bercik odišiel z postu šéfredaktora KW a premýšľam, čo s tým projektom ďalej. Rozhodnutie ešte neopadlo,“ reagoval pre Omediach.com riaditeľ vydavateľstva Alexej Fulmek.
Konzervatívny web dnes:

Web podľa slov Bercika vznikol kvôli snahe o názorovú pestrosť, s cieľom byť nízkonákladový. „Od začiatku sa však nestretol s pochopením ani vo vlastných radoch, respektíve sa stretol s ohlušujúcim odporom progresívnych novinárov. Podobný útok, avšak nie z vlastných radov, som predtým zažil iba raz, keď redakcia denníka Korzo prešla začiatkom roka 1998 do vydavateľstva Petit Press (vtedy to bolo VMV vydavateľstvo), vznikol Korzár a médiá poplatné Mečiarovi respektíve Rezešovi na nás útočili ako besné," napísal v reakcii pre Omediach.com Bercik, ktorý bol v minulosti šéfredaktorom Korzáru.

"Že niečo zažijem aj po dvadsiatich rokoch, a od novinárov, ktorí si hovoria liberálni, by ma ani vo sne nenapadlo. Napriek tomu, že Konzervatívny web sa okrem finančnej istoty nemohol oprieť o žiadnu výhodu, ktorú veľké vydavateľstvo ponúka, sa mi so spolupracovníkmi, spočiatku najmä s Jurajom Filinom, podarilo každý mesiac dvíhať mesačnú návštevnosť až do marca 2020, keď najlepšie články mali vyše 10-tisícovú čítanosť a mesačné page views bolo rádovo v stotisícoch. Príchod koronavírusu a následné prijaté ekonomické opatrenia však akýkoľvek ďalší rozvoj webu znemožnili, takže som svoje aktivity zameral iným smerom a svoje účinkovanie v Konzervatívnom webe ukončil v októbri 2021 . Napriek všetkému chcem poďakovať Alexejovi Fulmekovi, že do projektu šiel, a vždy sa ho zastal. Mne teraz neostáva nič iné iba držať palce Denníku Postoj,“ dodal Bercik.

V audite IABmonitor som dáta o čítanosti KW nenašla. Podľa otvoreného auditu similarweb čítanosť Konzervatívneho webu dnes nedosahuje ani 5 tisíc návštev za mesiac.

Za posledné desaťročie vzniklo na Slovensku viacero konzervatívnych projektov. Projekt Bercikovho Konzervatívneho webu patrí k tým najslabším.

Facebooková stránka KW, na ktorej po 2,5 rokoch fungovania nie je ani logo webu, má len niečo cez tisíc sledovateľov a to napriek tomu, že veľké množstvo textov bolo sponzorovaných. 

Z pohľadu na sponzorované články a statusy nemám pocit, že som na konzervatívnom webe. Zo statusov Bercika cítiť averziu k migrantom, moslimom, únii, pobúrenie z aktivít aktivistky Grety Thunberg, časté upozorňovanie na kriminalitu utečencov, obdiv k Václavovi Klausovi a k jeho kritike "diktátu nedemokratických ideológií: zelenej ideológie, progresivizmu, humanrightizmu a multikulturalizmu".

 

Naviac, web nemá unikátny obsah. Väčšina článkov je z tlačových agentúr, niečo aj zo sme.sk. Na názorovej podstránke sú väčšinou len preberané texty zo stránky Václava Klausa, texty z blogu Markéty Šichtářovej, z webu Gatestone Institutu či stránky Mariana Kechlibara. Zakladateľ a editor webu Peter Bercik bol posledné mesiace, keď pôsobil v projekte, podpísaný väčšinou len pod článkami o denných štatistikách nakazených koronavírusom  a pod sériou textov o chudnutí.

Bercik za neúspechom vidí "ohlušujúci odpor progresívnych novinárov". Práve ohlas progresívnych novinárov web zviditeľnil. Potom už bolo okolo Konzervatívneho webu ticho. Hoci mal za sebou zázemie jedného z najsilnejších vydavateľstiev na trhu, nezaujal ani obsahom ani formou.