Fico vytiahol na kandidátku redaktora Zem a vek a Sputnika a bývalého člena ÚV KSS

Fico vytiahol na kandidátku redaktora Zem a vek a Sputnika a bývalého člena ÚV KSS Foto facebook Smer-SD

Robert Fico dnes predstavil kandidátku Smeru do blížiacich sa parlamentných volieb. Hlavnú pozornosť venoval bývalému členovi ÚV KSS Arturovi Bekmatovi. Ten je dlhodobo jednou z hlavných postáv antysystémových síl na Slovensku - známy šíriteľ proruskej agendy, spolupracovník ruského Sputnika, konšpiračného časopisu Zem a Vek a hlavná tvár antisystémových protestov.

Artur Bekmatov kandiduje z posledného miesta na kandidátke a Fico verí, že sa prekrúžkuje až do parlamentu.

Bekmatov začínal svoju politickú karéru v Komunistickej strane Slovenska, v tom čase chcel byť aj novinárom denníka SME. Začal prispievať do SME ako externý regionálny redaktor. Po zistení, že je členom Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska, s ním redakcia okamžite ukončila spoluprácu.

Bekmatov bol niekoľko rokov jedným z najaktívnejších a najviditeľnejších členov ÚV KSS. Madeline Albrightovú označil za vojnového zločinca, oduševnene chráni Biľakov pomník a pravidelne s červenou vlajkou s kosákom a kladivom dotváral zátišia pri komunistických pamätníkoch či hroboch nomenklatúrnych kádrov. Bekmatov šíril podobné myšlienky ako niekedy Husák či Biľak.
Foto: KSS
Vystupoval aj ako líder Frontu ľavicovej mládeže a šíriteľ prednovembrovej komunistickej agendy, kde sa rád prezentoval aj so symbolmi totalitného režimu:

Posledné roky je aj jedným z hlavných šíriteľov proruskej propagandy na Slovensku, dokonca bol redaktorom Sputnika, Kremľom financovaného webu na šírenie proruskej propagandy vo svete. Okrem toho bol redaktorom a častým hosťom konšpiračného webu Zem a Vek a ich
televízie ZVTV a obľúbeným citovaným autorom dezinformačných webov ako Hlané správy, Hlavný denník a podobne.
Bekmatov a Jakeš Foto: KSS

 

V roku 2016 kandidoval v parlamentných voľbách zo 4. miesta kandidátnej listiny KSS. V roku 2019 ohlásil vstup do strany Socialisti.sk. Za ňu kandidoval z 5. miesta kandidátky v parlamentných voľbách vo februári 2020, avšak strana sa do parlamentu opäť nedostala.

Zaujímavosťou je, že práve Bekmatovovi, ktorý propagoval totalitný režim spred roka 1989 a roky píše pre dezinformačné weby, Katedra žurnalistiky na UKF v Nitre umožnila vyučovať budúcich novinárov.

Bekmatov ako redaktor kremeľského dezinformačného média Sputník