Fico použil britskú premiérku na ďalší krok proti novinárom

Fico použil britskú premiérku na ďalší krok proti novinárom Foto: ÚV SR

Premiér Robert Fico, ktorý tradične neodpovedá na otázky novinárov, dnes nahral na facebooku neobvyklý odkaz.

 


Dnes sa premiér Fico stretol s novou britskou premiérkou Theresou Mayovou. Fico od volieb klasické tlačové besedy, kde by odpovedal na otázky novinárov, nemá. Má len vyhlásenia, kde povie čo chce, a potom odkráča.

 

Po dnešnom stretnutí mal Fico pred novinármi krátky preslov, slovo dostala aj premiérka a výnimočne nasledovali dve otázky novinárov. Premiér to následne na Faceboooku takto okomentoval: „Musím povedať, že má pani premiérka prekvapila. Ja som na Slovensku dosť kritizovaný, za trochu odmeranejší prístup k médiám. Ale prax, ktorú dnes predviedla pani premiérka, je praxou, ktorú by som privítal aj na Slovensku. Pretože boli dve otázky – jedna otázka zo slovenských médií, jedna z britských médií. Pri britských médiách si pani premiérka priamo vybrala médium, ktoré mohlo postaviť otázku. Takže ak náhodou, priatelia z médií, sa niečo podobné zopakuje, v našej slovenskej praxi, tak si spomeňte na túto tlačovú konferenciu, že to nie je môj výmysel, ale bežná európska prax."

Redaktor TV Markíza Michal Kovačič, ktorý bol tiež prítomný na tlačovej besede, s ním však nesúhlasil a napísal mu toto: "Pán premiér, keďže som na tomto briefingu bol, tak musím povedať, že to nie je tak, ako hovoríte. Pôvodný plán, vopred oznámený vaším tlačovým odborom, bolo opäť raz vyhlásenie bez akýchkoľvek otázok. Na konci vyhlásenia však moderátor briefingu postup zmenil, ponúkol dve otázky a pani britskú premiérku vyzval, aby si sama vybrala. Ona sa obzerala, spýtala sa, či je prítomné BBC (jeden z najväčších svetových vysielateľov) a keď zistila, že áno, tak vyzvala, aby sa jej reportér pýtal."

Ak si pozriete záznam TB od TA3 (dole), tak zistíte, že premiérove slová nesedia a redaktor Markízy má pravdu. Moderátor z Úradu vlády sám povedal, že máme priestor len "na dve krátke otázky, jednu od slovenských médií a jednu zo zahraničia. Najprv tu slovenskú," kde moderátor vybral TA3. "A z britských médií si vyberie pani premiérka," dodal moderátor tlačovej besedy.

Teda premiérka nedostala vôbec šancu odpovedať na ďalšie otázky novinárov a že si má vybrať len jednu otázku a len z britských médií jej povedal moderátor tlačovej besedy. Áno spýtala sa, či je tam BBC. Ale ak mala odpovedať len na jednu otázku, tak je pochopiteľné, že sa spýtala, či je tam hlavné britské médium - verejnoprávna BBC, ktorá má najväčší dosah.

Takže vôbec to nie je tak, ako sa snaží naznačiť premiér Fico, že neodpovedať na otázky novinárov, alebo selektovať médiá, že je európska prax. Opak je pravdou.

Včera bol britská premiérka v Ríme, kde mala podobnú tlačovú besedu. Odpovedala niekoľko minút na akékoľvek otázky, pýtať sa mohol ktokoľvek. Dnes mala dlhú tlačovú besedu aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, tiež trpezlivo odpovedala na mnohé aj nepríjemné otázky.