Krajské noviny sa stali propagandistickým letákom Mariána Kotlebu

Krajské noviny sa stali propagandistickým letákom Mariána Kotlebu

Krajské noviny banskobystrického kraja Náš kraj zmenili nielen farbu dizajnu na webe z červeného na čierny, ale aj obsah, ktorý pripomína noviny z obdobia Slovenského štátu.

 


Oslava Tisa, vojnového Slovenského štátu, zosadzovanie vlajky Európskej únie, nenávistný slovník a všadeprítmný Marián Kotleba. Takto vyzerajú prvé tohtoročné čísla krajských novín Náš kraj, ktoré sú platené z kasy Banskobystrickej župy.

 

Mesačník nemá s klasickými médiami nič spoločné. Okrem propagandy Kotlebu a jeho názorov, sú noviny využívané na útoky na predchodcov, politických oponentov, či iné politické názory, bez toho, aby dostala druhá strana priestor na vyjadrenie.

Na zneužívanie novín vo svoj prospech upozorňuje Transparency International Slovensko.

Nie je novinkou, ak primátori, starostovia, či samospráva využívajú médiá, ktoré sú platené z prostriedkov samosprávy, vo svoj prospech. Čo nie je v poriadku. Často sa stáva, že so zmenou vedenia mesta sa nový primátor či starosta stávajú novými celebritami novín. Výnimkou neboli ani Naše novinky za Vladimíra Maňku. Ale rozsah, akým sa to deje v mesačníku Náš kraj však podľa TIS nemá obdobu. „Nikto z minulých županov sa propagandistickému štýlu novín ani len nepriblížil," upozorňuje TIS. Mesačník pritom vychádza podľa TIS v 240 tisícovom náklade za 40 tisíc eur.

Posledné zverejnené číslo na webe je v štýle denníka Mariána Kotlebu – začína článkom s názvom Marián Kotleba oslobodil "Urad BBSK," ktorý je o tom, že Kotleba odstránil z budovy "okupačnú vlajku EÚ". Nasleduje propagandistický rozhovor s Kotlebom, pózovanie a reportáž z jeho stretnutia s fitnesskou, odovzdávanie daru rodine. A nechýba neobjektívna oslava Slovenského štátu. Súčasťou novín sú aj útoky na oponentov bez ich reakcií.

Šéfredaktorom je bývalý redaktor TASR Michal Albert.

TIS vyzýva vedenie BBSK, aby takýto mesačník prestali financovať z peňazí občanov celého kraja.

Požiadali sme o stanovisko BBSK, zatiaľ nám neodpovedali.

Aktualizácia 9. apríla: Mestské zastupiteľstvo sa dištancuje od vyhlásení predsedu BBSK o oslobodení od Európskej únie a osláv 75. výročia slovenskej štátnosti v mesačníku. Mesačníku sa bude venovať na zasadnutí v piatok.