Rozhovorom Kotlebu s otcom útočníka zo Zámockej sa už zaoberá polícia

Rozhovorom Kotlebu s otcom útočníka zo Zámockej sa už zaoberá polícia Reprofoto Rádio Kompas

Internetové Rádio Kompas blízke kotlebovcom dnes odvysielalo výpoveď otca útočníka zo Zámockej. Člen strany Vlasť Juraj Krajčík bol hosťom relácie Mariana Kotlebu. Krajčík sám oslovil Kotlebu, ktorý je podmienečne odsúdený za sympatie k neonacistickej ideológii, aby sa uňho v jeho relácii mohol vyjadriť.

Celý rozhovor Kotlebu s Krajčíkom sa niesol v duchu, že útočník je obeť. „Neverím, že by to náš syn vedel spraviť... Ja si myslím, že (syn) bol zneužitá obeť,“ povedal Krajčík.
Kotleba spolu s Krajčíkom konšpirovali o tom, že Krajčíkov syn bol vraj do niečoho vmanipulovaný a že nespáchal po čine samovraždu, ale že ho popravili. Kotleba pritom spomínal „spravodajské hry, robotu špecialistov, ktorých úlohou bolo vytvoriť celú túto operáciu s cieľom destabilizovať spoločnosť alebo vytvoriť moment pre nejaké veľké politické zmeny“.

Juraj Krajčík, ktorý zdieľa na sociálnych sieťach konšpirácie, nenávistné prejavy, proruské správy a pochválil aj status generálneho prokurátora, v ktorom nepodporil Dúhový pochod, vykresľoval svoju syna ako úctivé, vychované bezproblémové dieťa a svoju výchovu ako ideálnu.

Už podľa toho, čo písal jeho syn na sociálnych sieťach po vražde, v takzvanom manifeste, ako aj v liste na rozlúčku bolo zrejmá jeho chorobná nenávisť k iným rasám. Písal, že sa rozhodol zabíjať v záujme „bielej rasy“ a že k útoku inšpirovali traja teroristi: Brenton Tarrant, John Earnest a Payton Gendron. Veril teóriám, že svet ovládajú Židia, pričom vplyvní politici sú ich nástroj. Jeho obeťami bol bisexuál Matúš Horváth a nebinárna osoba Juraj Vankulič. Kotleba sa Krajčíka nepýtal na obete ani na to, prečo syna, keď sa po čine domov vrátil po ďalšiu zbraň, nezastavil a nevolal políciu, ale vytvárali v živom vysielaní nové konšpirácie a zdanie o ideálnej výchove. Nepadla otázka ani na to, že syn zdieľal antisemitské a antiLGBTI+ vyjadrenia, oslavoval rôznych vrahov a teroristov.

Odporúčame aj: Hlavným cieľom strelca zo Zámockej bol pôvodne premiér, bol aj pri jeho dome

„Pripomína to príbeh Jána Kuciaka, že zrazu, v dohľadnom období pred voľbami, sa udeje obrovská šoková udalosť pre celé Slovensko, ktorá je zahalená zvláštnymi momentami,“ zamyslel sa Kotleba. „Dávam do súvislosti túto obrovskú paralelu medzi nezrovnalosťami pri úmrtí generála Lučanského s čoraz väčšími nezrovnalosťami pri nájdení tela mladého Juraja Krajčíka. Tí, ktorí sú v pozadí tohto prípadu, nech sú vypátraní a potrestaní,“ konšpiroval Kotleba.

Kotleba aj Krajčík v tejto súvislosti zaútočili aj na médiá. „Médiá robia štvavú kampaň, ktorú chcú použiť proti vlastencom, tradicionalistom, konzervatívcom,“ povedal Kotleba. „Podla mňa to médiám extrémne vyhovuje, ten mediálny kolotoč, čo sa okolo mňa začal," povedal Krajčík a kritizoval aj zmienky o Vlasti, za ktorú kandidoval. "Ja si pána Harabina veľmi vážim. Ale spájať jeho stranu Vlasť alebo mňa s extrémizmom?“ čudoval sa Krajčík.

V tak závažnej udalosti rádio vytvorilo jednostranný priestor na konšpirácie o tragédii na Zámockej ale opäť aj o smrti Milan Lučanského o vražde Jána Kuciaka. Pravidlá na objektívne informovanie sa vzťahujú podľa nového mediálneho zákona aj na online vysielanie. Reláciou by sa mala preto zaoberať nová Rada pre mediálne služby (formulár na online podnet) a aj polícia, keďže v nej odzneli mnohé závažné konšpirácie.

Aktualizácia: „Polícia sa uvedeným rozhovorom zaoberá, avšak podrobnejšie informácie nebudeme poskytovať,“ reagovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.
Rozhovor zmizol z profilu rádia aj Mariana Kotlebu na sociálnej sieti.