Prehľad vlastníkov médií v ČR

Prehľad vlastníkov médií v ČR Foto: Omediach.com

Výběr vlastníků velkých mediálních společností v Česku, po tom, ako skupina PPF prostřednictvím dceřiných společností podepsala dohodu se společností Central European Media Enterprises (CME):

Agrofert

Skupině Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše patří mediální skupina Mafra, která mimo jiné vydává deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro, týdeník 5plus2 a různé časopisy (Žena a život, Tina, Cosmopolitan, Harper's Bazaar, Esquire, Rytmus života, Chvilka pro tebe, Motor a další), provozuje zpravodajské portály iDNES.cz a lidovky.cz a další internetové portály a služby, rádia Impuls a Rock zone, hudební televizi Óčko a vlastní tiskárny Mafraprint. Působí i na Slovensku (Mafra Slovakia). Loni Mafra koupila vydavatelství Bauer Media v ČR i na Slovensku, které vydávalo například tituly Rytmus života, Chvilka pro tebe, Cosmopolitan a Esquire. Mafře loni klesl zisk o více než polovinu na 34 milionů korun. Výnosy se snížily o pět procent na 2,445 miliardy korun.

Borgis

Společnost vydává deník Právo a ve spolupráci s portálem Seznam.cz provozuje zpravodajský server Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz. Většinovým majitelem společnosti je šéfredaktor deníku Právo a předseda představenstva Borgisu Zdeněk Porybný. V roce 2013 získala třetinový podíl v Borgisu internetová společnost Seznam.cz. Borgisu v minulém roce klesl zisk o 11 milionů na 12,4 milionu korun. Tržby meziročně klesly o 3,6 procenta na 618,3 milionu korun.

Burda International CZ

Vydavatelství vydává přes 40 periodických časopisů, jako jsou například ELLE, Marianne, Apetit, Marianne Bydlení, Marie Claire, JOY, Svět ženy a Katka. Vydavatelství patří do německé skupiny Hubert Burda. Čistý zisk vydavatelství loni mírně klesl na 19 milionů Kč. Čistý obrat stagnoval na 527 milionech.

CME

CME provozuje televizní stanice v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v Česku. Součástí CME v ČR je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International. CME založil miliardář a dědic kosmetického impéria Estée Lauder Ronald Lauder. Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera podepsala v neděli se CME dohodu o jejím plném převzetí. Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí. CME v České republice v minulém roce zvýšila výnosy o 11,9 procenta na 233,99 milionu dolarů (5,3 miliardy Kč). Hrubý provozní zisk OIBDA stoupl o 14 procent na 94,6 milionu dolarů (2,1 miliardy Kč).

Czech Media Invest (CMI)

CMI je prostřednictvím své dceřiné společnosti Czech News Center předním mediálním domem, který vydává v ČR čtyři deníky (například Blesk, E15) a několik desítek časopisů (Reflex). Je rovněž vlastníkem rozhlasových stanic v ČR (Evropa 2) a v Rumunsku. Od loňska je skupina CMI také majitelem několika francouzských tiskových periodik (Marianne, Elle), koupila i podíl v prestižním deníku Le Monde a nedávno koupila podíl zhruba 4,07 procenta v německé televizní a rozhlasové společnosti ProSiebenSat.1. Poloviční podíl v CMI ovládá investor Daniel Křetínský, zbytek ovládají podnikatelé Patrik Tkáč se 40 procenty a Roman Korbačka s deseti procenty. Dceřiná Czech News Center se loni vrátila k zisku 44,6 milionu korun. V předchozím roce měla firma ztrátu 8,2 milionu Kč. Tržby se zvýšily o pět milionů Kč na 1,841 miliardy korun.

Economia

Největší vydavatel ekonomického a odborného tisku v ČR. Vydává deník Hospodářské noviny, týdeníky Ekonom a Respekt a řadu dalších odborných titulů v tištěné i digitální podobě, provozuje zpravodajské servery IHNED.cz a Aktuálně.cz. Společnost Economia vlastní podnikatel Zdeněk Bakala. Economia se loni propadla z třímilionového zisku do ztráty 39 milionů Kč. Čistý obrat klesl o 53 milionů na 810 milionů Kč.

Empresa Media

Mediální společnost podnikatele Jaroslava Soukupa vlastní například televizi Barrandov a vydává časopisy Týden, Sedmička a Interview. V září 2015 do Empresy vstoupila čínská skupina CEFC, jejíž aktivity letos převzala další čínská skupina CITIC Group, která podle databáze Prodata drží 49 procent akcií Empresy. Celkový obrat z hlavní činnosti podniků vlastněných Soukupem a čínským koncernem byl v uplynulém roce 4,5 miliardy korun. Nejvíce se na této částce podílela Médea s 3,1 miliardy korun. Skupina Empresa Media dosáhla obratu 1,05 miliardy korun. Soukup před časem oznámil, že jeho skupina vykázala loni provozní zisk přes 198 milionů korun.

Mladá fronta

Vydavatelství vydává týdeník Euro a provozuje portál Euro.cz, vydává motoristické časopisy, dětské i odborné tituly a je nejstarším kontinuálně fungujícím vydavatelem knih v ČR. Za vydavatelstvím stojí podnikatel František Savov. Výsledky hospodaření nejsou dostupné.

Penta Investments

Investiční skupině Penta patří mediální dům Vltava Labe Media, která vydává nejvýznamnější regionální periodika v ČR (Deník) a řadu lifestylových časopisů. Společníky skupiny jsou podnikatelé Marek Dospiva, Jaroslav Haščák, Jozef Oravkin, Ian Child a Eduard Maták. Vydavatelství Vltava Labe Media loni prohloubilo ztrátu z 18 milionů na 83,6 milionu korun. Tržby vydavatele novin Deník klesly zhruba o desetinu na 1,46 miliardy korun.

PPF

Investiční skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera mimo jiné ovládá telekomunikačního operátora O2, který je se svou službou O2 TV největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Počet zákazníků digitální televize O2 TV, včetně uživatelů měsíčních balíčků a těch, kteří sledují televizi na webu nebo v aplikaci, se i díky unikátnímu sportovnímu obsahu letos v pololetí meziročně zvýšil o 39 procent na 909.000 aktivních přístupů. Konsolidované výnosy O2 stouply o dvě procenta na 19 miliard korun. Zisk kvůli zvýšeným odpisům klesl o šest procent na 2,6 miliardy Kč.

Seznam.cz

Seznam je největší českou internetovou firmou. Majitelem je jeho zakladatel Ivo Lukačovič. Loni Seznam.cz spustil vlastní celoplošnou terestricky vysílanou televizní stanici a vstoupil nákupem rádií Expres FM a Classic Praha na rozhlasový trh. Součástí Seznam.cz je videoportál Televizeseznam.cz, který nabízí videoobsah všech obsahových služeb Seznam.cz - Televize Seznam, Seznam Zprávy, Stream, Proženy.cz, Garáž.cz a také webů Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz. Seznam.cz loni navýšil meziročně tržby o 8,8 procenta na 4,48 miliardy korun. Provozní zisk se pohyboval kolem předloňské hodnoty 1,6 miliardy Kč.

THR Media

Společnost podnikatele Ivana Zacha ovládá televizi Prima. Prima má také portfolio webů a tištěných magazínů. Spolu s televizí CNN připravuje nový zpravodajský kanál CNN Prima News. Společnosti FTV Prima, která v Česku provozuje televizní skupinu Prima, loni vzrostly tržby o více než pět procent na 3,5 miliardy korun. Naopak čistý zisk společnosti meziročně klesl z 591 na 317 milionů korun.