Vláda nepodporí povinnosť majetkových priznaní novinárov ČT a ČRo, ako to žiadajú komunisti

Vláda nepodporí povinnosť majetkových priznaní novinárov ČT a ČRo, ako to žiadajú komunisti

ANO a ČSSD v českej Snemovni nepodporia novelu poslancov KSČM, podľa ktorej by museli majetkové priznania pravidelne podávať aj novinári Českej televízie a Českého rozhlasu. K návrhu dnes vydal kabinet nesúhlasné stanovisko, informoval tlačový odbor.

 

Komunisti argumentujú tým, že obe verejnoprávne médiá majú hlavné príjmy z koncesionárskych poplatkov, teda z verejných peňazí, a ich novinári môžu zásadne ovplyvňovať verejnú mienku.

Návrh zdôvodňujú autori na čele s predsedom KSČM Vojtechom Filipom tiež obranou oboch médií pred podozreniami z neobjektivity spravodajstva a publicistiky alebo zo skrytej a podprahovej reklamy v prospech niektorých ekonomických, politických, kultúrnych či športových subjektov.

Novinári Českej televízie a Českého rozhlasu by v prípade schválenia novely mali podľa skoršieho Filipovho vyjadrenia rovnaké povinnosti ako ostatní verejní funkcionári, na ktorých sa vzťahuje zákon o konflikte záujmov. Podávali by vstupné majetkové priznanie, následne každoročné a tiež výstupné potom, čo by prácu prestali vykonávať.

O návrhu na zavedenie majetkových priznaní novinárov ČRo a ČT hovoril Filip už v júni. Za nadsádzku potom označil ďalší zámer, aby boli novinári každé štyri roky volení. Na majetkových priznaniach ale trval. V septembri predseda KSČM informoval, že má predlohu pripravenú a bude pre ňu hľadať podporu aj v ďalších poslaneckých kluboch.