Zemrel režisér Karel Weinlich, kráľ rozhlasových rozprávok

Zemrel režisér Karel Weinlich, kráľ rozhlasových rozprávok Foto: Omediach.com

Ve věku 90 let zemřel rozhlasový režisér Karel Weinlich, informoval dnes s odkazem na jeho manželku Český rozhlas - Radiožurnál. Weinlichovo jméno slýchaly celé generace dětí, když si v rozhlase naladily pravidelnou nedělní pohádku.

 

Režíroval ale i hry pro dospělé posluchače. S pražským rozhlasem prožil Weinlich většinu svého života.

Od 60. let se Weinlich režijně podílel na oblíbeném Meteoru, populárně-vědeckém magazínu pro mládež, v 80. letech pak na Dominu, rozhlasovém klubu dětí. Mezi jeho režiemi mají zvláštní místo Andersenovy pohádky, v ještě větší oblibě měl však pohádky české. Významná byla Weinlichova práce s dětskými i dospělými herci, řada z nich na režiséra vzpomínala jako na toho, kdo jejich vztah k herectví významně ovlivnil svým přístupem i pojetím.

Karel Weinlich se narodil 6. dubna 1930 v Jihlavě. Vyučil se prodavačem konfekce, vystřídal i několik dělnických povolání. Na pražské konzervatoři studoval herectví, dodělal si maturitu a v roce 1949 začal studovat na DAMU. Poté přešel na nově ustavený obor rozhlasové režie, který v roce 1953 absolvoval.

Již během studií začal Weinlich spolupracovat s Československým rozhlasem jako asistent režie a po ukončení studií nastoupil jako režisér v Hlavní redakci pro děti a mládež. V rozhlase působil s krátkou přestávkou až do důchodu v roce 1996.

Weinlich byl znám i svým soukromým životem, v médiích je označován za českého rekordmana v počtu uzavřených sňatků. Ženil se jedenáctkrát, v jednom případě si vzal podruhé bývalou manželku.