Novinárske organizácie odsúdili nevpustenie reportérov na tlačovku Babiša a Orbána

Novinárske organizácie odsúdili nevpustenie reportérov na tlačovku Babiša a Orbána Foto: Facebook Andrej Babiš

Novinárska organizácia Medzinárodná tlačový inštitút (IPI) vo vyhlásení odsúdila stredajšie nevpustenie časti žurnalistov na tlačovú konferenciu českého premiéra Andreja Babiša s jeho maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom v Ústí nad Labem. Za neprijateľný označila tento postup aj mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

"IPI dôrazne odmieta túto zbytočnú prekážku slobodnej novinárskej práce a odsudzuje diskriminačnú politiku, ktorá bráni novinárom z určitých médií v prístupe na tlačové konferencie," uviedol zástupca riaditeľa IPI Scott Griffen. "Je znepokojujúce, že príliš často vidíme uplatňovať túto taktiku ako u vlády Orbána a Babiša, tak v celom Vyšehradskej regióne (Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko), s cieľom vytlačiť bokom kritickú tlač a ochrániť politikov a verejných činiteľov pred zložitými otázkami."

"Kancelária premiéra zakázala prístup niekoľkých miestnym aj zahraničným novinárom kritickým k obom lídrom. RSF odsudzuje zaraďovanie reportérov na čiernu listinu, v demokracii je to neprijateľné," uviedla organizácia Reportéri bez hraníc na twitteri.

Stredajšej tlačovej konferencie Babiša a Orbána v Ústeckom Severočeskom divadle opery a baletu sa z rozhodnutia Úradu vlády nemohli zúčastniť napríklad zástupcovia českých Hospodárskych novín, serveru Investigace, francúzskeho denníka Le Monde, nemeckého Die Zeit alebo nemeckej televízie ARD. Hovorca vlády to zdôvodnil nedostatočnou kapacitou sály, dotknutí novinári takýto dôvod spochybňujú.

Medzinárodný tlačový inštitút sa kritikou pridáva k vyhláseniu, ktoré už v stredu vydala česká pobočka tejto novinárskej organizácie spolu s Nadáciou nezávislej žurnalistiky (NFNZ). Obe organizácie uviedli, že postup Úradu vlády je v rozpore s Chartou základných práv a slobôd, ktorá zaručuje právo na informácie.