Fenič: Firma organizujúca Febiofest už ho nesmie organizovať, hľadám nového vlastníka

Fenič: Firma organizujúca Febiofest už ho nesmie organizovať, hľadám nového vlastníka Foto: Facebook Fero Fenič

Spoločnosť prevádzkujúca filmový festival Febiofest ho už nesmie ďalej organizovať. ČTK to oznámil zakladateľ festivalu Fero Fenič. Do svojho vlastníctva získal späť ochranné známky Febiofestu a hľadá nového vlastníka, ktorý by mohol v organizovaní filmovej prehliadky v Prahe pokračovať. Súčasne odstúpil z funkcie čestného prezidenta festivalu. Vykonával ju od roku 2012 po tom, čo sa organizovania Febiofestu vzdal.

Teraz sa ale chce aj týmto spôsobom od doterajšieho majiteľa a prevádzkovateľa Febiofestu "odstrihnúť", aby s ním nebol akokoľvek spájaný.

"Ochranné známky Febiofest a Medzinárodný filmový festival Praha - Febiofest, ktoré sa mi podarilo znovu získať späť do svojho vlastníctva, nesmie bez môjho súhlasu užívať žiadna tretia osoba. Spoločnosti, ktorá MFF Praha - Febiofest doteraz prevádzkovala, týmto zároveň končí právo MFF Praha - Febiofest organizovať ďalej," uviedol režisér. Febiofest v predchádzajúcich rokoch organizovala spoločnosť súčasného riaditeľa festivalu Kamila Spáčila, ktorá ju podľa Feniča doviedla k insolvencii. Vyjadrenie Spáčila ČTK zháňa.

Fenič povedal, že jubilejný 30. ročník chystaný na apríl budúceho roka sa určite neuskutoční. Buď sa podarí nájsť subjekt, ktorý by festival prevzal a pokračoval – hoci aj po nejakej dobe – v tradícii, alebo festival skončí. "Nemám už v mojom veku dosť síl a energie, aby som to znova prevzal, ale hľadám všetky spôsoby, ako Febiofest, moje dieťa, zachrániť, aby mohol žiť ďalej," dodal sedemdesiatjedenročný režisér a producent.

Pred desiatimi rokmi sa kvôli úbytku síl a zdravotným problémom rozhodol obmedziť činnosť svojho úspešného filmového a televízneho štúdia Febio a festivalu sa vzdať.

Dnes poznamenal, že jeho nezadlženú a úspešnú spoločnosť Febiofest za úradný odhad získala v závere roku 2012 firma Erbia Holding, ktorá bola jediným záujemcom. "Prijal som aj podmienku, že formou externej spolupráce zostanem po požadovanú dobu čestným prezidentom. Riaditeľ, ktorého vymenovala, však potom po troch rokoch získal festival do svojho vlastníctva, v rozsahu pôvodnej zmluvy, teda aj s mojím záväzkom," opísal Fenič situáciu, kedy sa majiteľom stal Spáčil.

Fenič podľa svojich slov nemohol do prevádzky spoločnosti nijako zasahovať ani o nej nebol informovaný a často sa musel len bezradne prizerať, ako sa Febiofest vzďaľoval jeho pôvodným predstavám a cieľom.

Súčasne sa prehlbovalo zlé hospodárenie spoločnosti, na konci ktorého je v súčasnosti podľa Feniča insolvencia. Táto situácia poškodzuje dobré meno Febiofestu ako jednu z najväčších kultúrnych udalostí Prahy, jeho spolupracovníkov i jeho samotného, ​​aj keď už desať rokov festival neorganizuje, zdôraznil.

Fenič chce doterajšiemu prevádzkovateľovi Febiofestu zabrániť, aby v tejto činnosti ďalej pokračoval. Získal späť od Úradu priemyselného vlastníctva ochrannú známku, pretože vlastník neplnil podmienky zmluvy o predaji spoločnosti Febiofest.

"Týmto akékoľvek jeho ďalšie spojenie s Medzinárodným filmovým festivalom Praha - Febiofest a značkou Febiofest považujem za ukončené. Dvadsaťdeväťročná tradícia ma zaväzuje, a to aj za cenu dočasného prerušenia festivalu, zachrániť hlavnému mestu jeho najväčšiu filmovú akciu," uviedol. Hľadá preto nového vlastníka, ktorý by dokázal nadviazať na úspechy a tradíciu Febiofestu.