Filmový festival Febiofest ide do konkurzu, žiadosť oň podal Fenič

Filmový festival Febiofest ide do konkurzu, žiadosť oň podal Fenič Foto: Facebook Fero Fenič

Filmový festival Febiofest ide podľa Radiožurnálu do konkurzu. Požiadal oň zakladateľ prehliadky Fero Fenič, ktorý tvrdí, že za jej predaj nedostal zaplatené. Spoločnosť riaditeľa festivalu Kamila Spáčila, ktorá od Feniča prehliadku kúpila, podľa insolvenčného registra dlhuje vyše 23 miliónov korún, pričom Fenič čaká na zhruba 4,5 milióna korún, uviedol Radiožurnál.

Spáčil pre ČTK povedal, že s ohľadom na prebiehajúce konanie a na právne dokumenty, ku ktorým sa zaviazal, nebude vec teraz komentovať. Tento rok sa festival neuskutočnil.

"Podal som sám žiadosť o konkurz. Ja som bol tou najväčšou obeťou, pretože mi nikdy nebola plne uhradená kúpna cena," povedal rozhlasu Fenič.

Zhruba pred rokom Fenič oznámil, že do svojho vlastníctva získal späť ochranné známky Febiofestu a spoločnosť MFF Praha - Febiofest, ktorá dovtedy festival prevádzkovala, ho už nesmie ďalej organizovať. Súčasne odstúpil z funkcie čestného prezidenta festivalu. Vykonával ju od roku 2012 po tom, čo sa organizovania Febiofestu vzdal. Jubilejný 30. ročník festivalu sa tento rok už neuskutočnil.

Festival založila v roku 1993 Feničova spoločnosť Febio festival. V závere roku 2012 ale podľa Feniča nezadlžený a úspešný Febiofest získala za úradný odhad firma Erbia Holding, ktorá bola jediným záujemcom.

"Prijal som aj podmienku, že formou externej spolupráce zostanem po požadovanú dobu čestným prezidentom. Riaditeľ, ktorého vymenovala, však potom po troch rokoch získal festival do svojho vlastníctva, v rozsahu pôvodnej zmluvy, teda aj s mojím záväzkom," opísal vlani v októbri Fenič situáciu, kedy sa majiteľom stal Spáčil. Fenič podľa vtedajších svojich slov nemohol do prevádzky spoločnosti nijako zasahovať ani o nej nebol informovaný.