Babiš odmietol účasť v debatách, médiá podľa neho z voľby prezidenta robia show

Babiš odmietol účasť v debatách, médiá podľa neho z voľby prezidenta robia show Foto: Facebook Andrej Babiš

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ÁNO) odmietol debatu s protikandidátmi v Českej televízii, televízii Prima aj na serveri Blesk.cz. Neúčasť v debatách podľa Primy a Blesku zdôvodnil tým, že médiá chcú robiť z prezidentskej voľby show. Otvorená zatiaľ zostáva podľa serveru Deníka N účasť Babiša v debate na televíznej stanici Nova. Predseda ÁNO a bývalý premiér sa nezúčastnil ani debát prezidentských kandidátov konaných pred koncom minulého roka.

"Chápem, že médiá chcú robiť z prezidentskej voľby mediálnu šou, ale ja si myslím, že prezidentský úrad, do ktorého kandidujem, si ju nezaslúži," oznámil podľa Primy a Blesku Babiš. "Mňa a moje názory voliči za dobu môjho pôsobenia vo funkcii ministra financií a premiéra dobre poznajú, a ja im ich budem určite vhodnou formou prezentovať," povedal médiám.

Babiš tým odôvodnil svoju neúčasť vo volebnej debate organizovanej denníkom Blesk a tiež odmietnutie účasti v pripravovanej debate 11. januára na staniciach CNN Prima News a Prima. Blesk pozval z kandidátov aj Pavla Fischera, Danušu Nerudovú, Petra Pavla a Jozefa Stredulu, ktorí na rozdiel od Babiša prišli.

Na Prime sa mala konať debata troch najsilnejších kandidátov podľa prieskumov verejnej mienky - Pavla, Nerudovej a Babiša. Nerudová a Pavel účasť potvrdili. "Naše pozvanie pre Andreja Babiša do superdebaty v stredu 11. januára 2023 stále platí. Radi by sme svojim divákom ponúkli debatu všetkých troch najsilnejších kandidátov namiesto debaty dvoch kandidátov a prázdnej stoličky," povedal ČTK šéfredaktor spravodajstva a publicistiky CNN Prima News Pavel. V stredu 4. januára sa bude na Prime konať debata šiestich kandidátov s nižšími preferenciami podľa prieskumov. Hosťami od 20:15 budú Jaroslav Bašta, Karol Diviš, Pavol Fischer, Marek Hilšer, Jozef Stredul a Tomáš Zima.

V nedeľu 8. januára odvysiela predvolebný superdebatu kanál ČT1, pozvaných bolo všetkých deväť uchádzačov o prezidentský úrad. Server Deník N na základe informácií od zástupcu šéfredaktora spravodajstva ČT Františka Lutonského uviedol, že Babiš odmietol aj účasť v Českej televízii.

Možno ale zatiaľ stále zostáva účasť Babiša v televízii Nova, ktorá naplánovala dve prezidentské debaty na štvrtok 12. januára v podvečer a večer. "Všetkých kandidátov sme do debaty pozvali a počítame s ich účasťou," povedal Deníku N riaditeľ spravodajstva TV Nova Kamil Houska.

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v piatok a v sobotu 13. a 14. januára a prípadné druhé kolo potom 27. a 28. januára. Na 26. januára naplánovali duely finalistov prezidentského zápasu ČT aj Nova. Obe televízie na termíne zatiaľ trvajú.