Televízie chystajú špeciálne vysielanie Pavlovej inaugurácie

Televízie chystajú špeciálne vysielanie Pavlovej inaugurácie Foto: ČT

Priamy prenos z inaugurácie nového českého prezidenta Petra Pavla budú vo štvrtok 9. marca prenášať všetky veľké české televízne skupiny. Česká televízia začne so špeciálnym vysielaním už o 5:59 ráno a skončí o polnoci a počas vysielania okrem iného sľubuje 40-minútový rozhovor s novým prezidentom. Nova postaví svoje štúdio pred katedrálou sv. Víta a Prima už na stredu prichystala trojhodinový špeciál k desiatim rokom končiaceho prezidenta Miloša Zemana. Vyplýva to z informácií televízií. Mimoriadne štúdio pripravujú aj slovenské televízie.

Česká televízia vo štvrtok ponúkne celodenné vysielanie z centra diania, Pražského hradu. ČT24 odvysiela naživo inauguračný akt, spoločnú modlitbu aj Te Deum v katedrále sv. Víta, ponúkne aj rozhovory s politickými predstaviteľmi, historikmi a ústavnými právnikmi a prinesie praktické informácie k organizácii slávnostného dňa na Pražskom hrade a v okolí. Na Pražskom hrade ČT plánuje mať až tri prenosové a päť satelitné vozidlá, pričom vymenovanie hlavy štátu bude snímať najmenej 26 kamier a komentovať to bude celkom deväť moderátorov ČT.

Inaguračný akt bude ČT24 naživo prenášať od 14.00 h z Vladislavskej sály, kde na spoločnej schôdzi oboch komôr Parlamentu zloží Petr Pavel svoj prezidentský sľub. Od 18.00 h ČT24 ponúkne priamy prenos spoločnej modlitby a Te Deum z katedrály svätého Víta. Večer od 20:10 odvysiela na ČT1 a ČT24 z Vladislavskej sály rozhovor s novým prezidentom.

Televízia TA3 prinesie od 13:50 do 15:30 Mimoriadne štúdio venované inaugurácii. Mimoriadne vysielanie prinesie aj RTVS na svojej spravodajskej stanici:

TV Nova bude priamy prenos vysielať na svojej hlavnej stanici od 13:30 do 15:30 hodín a budú ho komentovať Michaela Indráková a Michal Kratochvíl. Prenos na TN Live sa začne už o 11:00 a bude trvať až do začiatku Televíznych novín o 19:30. Diváci okrem ceremoniálnej časti budú počuť komentáre novinárky Lenky Zlámalovej a politológa Lukáša Jelínka, ktorí budú spoločne s moderátorom TV Nova Lukášom Richtárom vo vonkajšom štúdiu umiestnenom na treťom nádvorí Pražského hradu pri katedrále svätého Víta.

„TV Nova sa voľbe nového prezidenta venovala v kampani s názvom Cesta na Hrad. A teraz sme na Hrad nedošli iba pomyselne, ale aj fyzicky. Diváci sa môžu tešiť na štúdio postavené priamo pred katedrálou, ktorá je pre väčšinu obyvateľov ČR jedným zo symbolov našej krajiny. Bude to veľmi dôstojné. Zároveň som si istý, že prinesieme veľké množstvo zaujímavých zákulisných informácií," uviedol riaditeľ spravodajstva Novy Kamil Houska.

Tiež Prima prichystala na kanáli CNN Prima News celodenné špeciálne vysielanie a živý prenos inaugurácie. Dopoludňajšie aj popoludňajšie špeciálne vysielanie, vrátane priameho prenosu, bude mimoriadne bez reklám. Už v stredu od 09:00 do 12:00 ponúkne CNN Prima News špeciálne vysielanie ku koncu funkčného obdobia Miloša Zemana.