Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže zasahuje v sídle Seznam.cz

Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže zasahuje v sídle Seznam.cz Foto: Facebook Seznam.cz

Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) od utorka zasahuje v sídle spoločnosti Seznam.cz na neohlásenom miestnom vyšetrovaní. Preveruje podozrenie, že firma zneužila svoje postavenie na trhu. Na inšpekciu upozornil server Info.cz. ČTK informáciu potvrdil hovorca úradu Martin Švanda aj hovorkyňa spoločnosti Seznam.cz Aneta Kapuciánová.

"Úrad vykonáva neohlásenú inšpekciu v spoločnosti Seznam.cz, v rámci ktorej preveruje dôvodné podozrenie na možné protisúťažné konanie, konkrétne zneužitie dominantného postavenia. Podrobnejšie informácie nemôžeme vzhľadom na štádiu vyšetrovania oznamovať," uviedol Švanda.

Doplnil, že samotné miestne vyšetrovanie neznamená, že spoločnosť zákon naozaj porušila. Neznamená ani to, že úrad so spoločnosťou začne správne konanie.

"Môžem iba potvrdiť, že zástupcovia Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže v utorok prišli do sídla spoločnosti Seznam.cz. Hoci nemáme informácie o tom, že by s nami sa začalo akékoľvek oficiálne konanie, s jeho zástupcami samozrejme spolupracujeme a sme im plne k dispozícii," povedala ČTK Kapuciánová.

O tom, že ÚOHS preveruje pôsobenie Seznamu na českom trhu informoval samotný úrad už v septembri, vtedy v tlačovej správe reagujúcej na článok Seznam Zpráv. V ňom spravodajský web popisoval údajnú spoluprácu vedenia úradu s vydavateľom časopisu Veřejné zakázky. Úrad v tlačovej správe napísal, že ho zaráža vydanie článku práve v čase, keď ministerstvo pre miestny rozvoj pripravuje reformu verejného obstarávania spadajúcich pod agendu úradu.

Seznam vtedy v reakcii uviedol, že považuje za neprijateľné, aby orgán verejnej moci bez dôkazov verejne obviňoval iný subjekt z pomsty, zneužívania médií a vytvárania nátlaku, a to z dôvodu, že sa úrad týmto subjektom má v rámci svojej kontrolnej činnosti údajne zaoberať.

V utorok vydal Seznam na svojom webe článok o firme, ktorá chybne vykonávala tendre, ale jej majiteľ ako expert spolupracuje so šéfom ÚOHS.

O miestnych vyšetrovaniach kvôli podozreniu z vážneho porušenia zákona, ako je práve zneužitie dominantného postavenia alebo uzatváranie kartelových dohôd, ÚOHS obvykle informuje, neuvádza ale podrobnosti ani mená firiem. Na začiatku októbra informoval o miestnych vyšetrovaniach v niekoľkých firmách kvôli podozreniu z uzatvárania kartelových dohôd. Pre server HN.cz neskôr úrad potvrdil, že sa zásah týkal aj spoločnosti ČEZ.

ÚOHS každoročne začne niekoľko desiatok správnych konaní týkajúcich sa hospodárskej súťaže. Týkajú sa aj zakázaných dohôd, kartelových alebo vertikálnych, pri ktorých firma svojim odberateľom napríklad diktuje predajné ceny alebo zneužitie dominantného postavenia. Vlani úrad vydal 75 prvostupňových rozhodnutí týkajúcich sa hospodárskej súťaže, 55 z nich sa týkalo fúzií, teda spájania konkurentov. Za pochybenie narúšajúce hospodársku súťaž uložil pokuty v celkovej výške 268 miliónov korún.