ČT má problém. Kvôli reportáži o očkovaní

ČT má problém. Kvôli reportáži o očkovaní Reprofoto

"Považujem za škandalózne, že verejnoprávna televízia takto klame verejnosť. Relácia je typickou ukážkou senzáciechtivej žurnalistiky vychádzajúcej v ústrety dopytu po sprisahaneckých teóriách," kritizoval reláciu pre Zdravotnickydenik.cz riaditeľ Ústavu molekulárnej genetiky Akadémie vied Českej republiky Václav Hořejší.

 


Rada Českej televízie sa bude zaoberať reláciou Nedej sa plus. Na reportáž Utajená data, ktorá sa venovala vedľajším účinkom očkovania, prišlo množstvo sťažností na Radu ČT aj na Radu pre rozhlasové a televízne vysielanie.
Televízia v relácii uviedla, že niektoré vakcíny môžu spôsobovať poruchy centrálneho nervového systému a následne ťažké ochorenia. Reportáž hovorila o údajnom podvode s falšovaním dát amerického Úradu pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC). Vedci z CDC podla ČT údajne niekoľko rokov tajili dáta preukazujúce zvýšené riziko autizmu u chlapcov očkovaných v ranom veku jedným typom vakcíny.
Kritikom reportáže sa nepáčilo, že televízia nedala dostatočný priestor odborníkom, ktorí systém očkovania obhajujú.

 

Predseda rady Jan Bednář sa na dnešnom zasadnutí rady nestotožnil s postojom RRTV, ktorá s verejnoprávna televízia začala správne konanie. RRTV to zdôvodnila tým, že sa reportáž snažila ovplyvniť diváka v prospech zámerov tvorcov. "Považujem za dôležité, že ČT tento typ relácie má. Občania v ňom môžu vyjadrovať svoje kritické názory na veci okolo seba," povedal Bednář. Zdôraznil, že pri podobných publicistických reláciách nemožno vyžadovať úplnú vyváženosť. Súčasne pripustil niektoré nedostatky.

"Myslím si, že to bola dosť zlá novinárčina," povedal člen rady Luboš Beniak.