Zomrela herečka Zdena Gruberová

Zomrela herečka Zdena Gruberová Foto z filmu Dúhenka

Vo veku 83 rokov zomrela v stredu 18. januára herečka Zdena Gruberová. O úmrtí informuje SND na svojej stránke.

 


Zdena Gruberová sa narodila 24. novembra 1933 v Šenkviciach. "V mladosti netušila, že si ju získa Tália, rozhodla sa študovať na obchodnej akadémii. So školou však boli na Hamletovi a Jozef Budský v hlavnej úlohe vyžaroval energiu, ktorej neodolala. Vtedy si ani nepomyslela, že by raz na javisku SND mohla v Hamletovi hrať Oféliu. Stalo sa v roku 1964 a po jej boku bol Karol Machata, azda jej najčastejší javiskový partner v budúcnosti. V tom istom roku stvárnila aj Maggie v Millerovej hre Po páde a Stellu v hre T. Williamsa Električka zvaná túžba," píše SND.

 

Na začiatku divadelnej kariéry jej Július Pántik a František Dibarbora odporúčali, aby sa prihlásila na Konzervatórium. Ako dvadsaťjedenročná prešla z martinského divadla do SND (1954) a keď mala dvadsaťdva, stvárnila Júliu.

Na javisku Činohry SND, ktorej bola členkou od septembra 1954 do konca roka 1998, stvárnila deväť desiatok postáv - tragické i dramatické, ale aj plné trblietavého smiechu: v Shakespearovi Júliu, Oféliu, Hermiu, Regan, aj jednu z Veselých panien z Windsoru, vytvorila psychologickú štúdiu Maggie v Millerovej hre Po páde, zažiarila ako Linda v jeho hre Smrť obchodného cestujúceho, bola skvelou Evou v Madachovej Tragédii človeka, Anti v Karvašovej hre Antigona a tí druhí, Princeznou Eboli v Schillerovom Donovi Carlosovi aj Stellou v dráme Električka zvaná túžba T. Williamsa. Všetko sú to náročné dramatické úlohy.

„Po úlohe Maggie sa už nemohla vrátiť do naivného raja hereckej tvorby. Po tomto zlome a „páde" smerom hore odkryli sa herečke nové možnosti, fondy, danosti. Ukázalo sa, že je to umelkyňa nielen spontánne, ale aj intelektuálne vyspelá," hodnotí Ladislav Čavojský (1983).

„Ako herečka som považovala za veľkú česť hrať v SND s vynikajúcimi partnermi. S obecenstvom som si vždy rozumela a dúfam, že ani režisérov som nesklamala. Zahrala som si naozaj množstvo krásnych postáv," zdôverila sa umelkyňa pri nie tak dávnom jubileu. „Je to fantastický pocit stáť na javisku, hrať dobrú rolu v dobrej inscenácii. Vtedy nemyslíte na to, či máte peniaze, starosti... Možno sa to nedá celkom prirovnať k pocitu lekára, ktorý práve niekomu zachránil život, ale možno ja niekomu na tom javisku zasa vrátim dôveru v niečo, čomu už neverí. Je to prekrásne povolanie."