Udeľovanie čestných Oscarov poznamenal zármutok nad obeťami požiarov

Udeľovanie čestných Oscarov poznamenal zármutok nad obeťami požiarov Ilustr.foto HBO

Marketingový manažér Marvin Levy, skladateľ Lalo Schifrin a herečka Cicely Tysonová v nedeľu večer v Los Angeles prevzali ocenenie Governors Awards, ktoré udeľuje americká Akadémia filmových umení a vied.

 

Ocenenie za celoživotný prínos filmovému umeniu známe aj ako čestný Oscar akadémia udeľuje od roku 2009. Účastníci nedeľnej slávnosti uctili pamiatku obetí ničivých požiarov.

Levyho podľa amerických médií považujú v USA za jedného z najrešpektovanejších marketingových manažérov v Hollywoode. Spolupracoval so spoločnosťami MGM, Columbia Pictures alebo DreamWorks. Štyridsať rokov propagoval diela režiséra Stevena Spielberga.

Klavirista a skladateľ argentínskeho pôvodu Schifrin, držiteľ piatich cien Grammy, je úspešným autorom filmovej hudby. Za jeho najvydarenejší projekt považuje kritika hudbu k známemu televíznemu seriálu Mission: Impossible z rokov 1966-1973.

Bývala modelka, dnes 93-ročná herečka Tysonová, dostala ocenenie za 60 rokov úspešnej kariéry vo filmových a televíznych štúdiách. Stala sa prvou Afroameričankou, ktorá si prevzala čestného Oscara.

Na nedeľnej slávnosti bola tiež udelená Cena Irvinga Thalberga, určená úspešným filmovým producentom. Tento rok si ocenenie odniesli Kathleen Kennedyová a jej manžel Frank Marshall, ktorí spolu so Spielbergom začiatkom 80. rokov založili spoločnosť Amblin Entertainment.

Rovnako ako v minulých rokoch bolo aj tentoraz rozdeľovanie cien prehliadkou amerických celebrít, na červenom koberci sa objavili herci Nicole Kidmanová, Hugh Jackman a Harrison Ford alebo speváčka Lady Gaga. Slávnosť ale poznamenala tiesnivá atmosféra vyvolaná ničivými požiarmi v Kalifornii, ktoré si vyžiadali desiatky životov a nebezpečne sa priblížili aj k bránam Hollywoodu.