Animovaný seriál má mladým Číňanom priblížiť Marxa ako rebelujúceho tínedžera (VIDEO)

Animovaný seriál má mladým Číňanom priblížiť Marxa ako rebelujúceho tínedžera (VIDEO) Reprofoto z filmu

Sedemdielny animovaný seriál Vodca o Karlovi Marxovi bude mať v pondelok premiéru na najväčšom čínskom streamingovej platforme Bilibili.

 

Hlavná postava má ale podľa CNN len málo spoločného s fúzatým nemeckým filozofom, ako si človek zo Západu zvyčajne Marxa predstaví. Namiesto toho je zobrazený ako elegantný, vysoký mladík s ostro rezanými rysmi, hnedými vlnitými vlasmi a modrými očami. "Všetko, čo robím, robím pre masy chudobných celého sveta," hlása v seriáli hlbokým hlasom čínsky na pozadí pompéznej vážnej hudby.

Animovanú sériu produkovalo propagandistické oddelenie Komunistickej ligy mládeže spolu s úradom pre výskum a rozvoj marxistickej teórie čínskej komunistickej strany.

Dej sa odohráva v rokoch 1818 až 1883 a zahŕňa aj obdobie, kedy Marx vydal svoje najznámejšie diela - Komunistický manifest, Osemnásty brumaire Ľudovíta Bonaparta a prvý zväzok Kapitálu.

Oficiálne trailer predstavuje mladého Marxa a jeho budúcu ženu Jenny von Westphalenovú, ako sa hrajú ako deti. Propagačné obrázky ho zase ukazujú sivovlasého, ale stále elegantného, ​​s bradou a rovnako elegantným Firedrichom Engelsom po boku.

Už pred uvedením prvého dielu sa na trhu objavilo mnoho vedľajších produktov, napríklad komiks, divadelné hry vychádzajúce z animovanej predlohy, a dokonca aj emodži Marxa a Engelsa.

V komikse "sa mladí čitatelia dozvedia, že Marx nebol len veľký mysliteľ, ako vedia z učebníc, ale aj zapálený, romantický a rebelujúci tíedžer", uviedol v čínskom vládnom denníku The Global Times autor komiksu Wu Jün-Čchin. CNN poznamenala, že trailer mlčí o niektorých základných princípoch marxizmu, ako je triedny boj, a skôr má bližšie k ideológii, ktorú razí súčasný čínsky prezident Si Ťin-pching.