Fico, Blaha a Danko sa poklonili pri Husákovom hrobe (VIDEO)

Fico, Blaha a Danko sa poklonili pri Husákovom hrobe (VIDEO)

Premiér Robert Fico a dva podpredsedovia parlamentu Ľuboš Blaha a Andrej Danko, položili vence a kyticu k hrobu posledného komunistického prezidenta niekdajšieho Československa Gustáva Husáka (1913-1991). Fico uviedol, že Husák robil aj chyby, je mu podľa neho ale treba prejavovať úctu.

Husák, od ktorého narodenia dnes uplynulo 111 rokov a ktorý bol predstaviteľom tvrdej línie komunistického režimu v Československu, je pochovaný vo svojom rodisku, v bratislavskej štvrti Dúbravka.

Fico na sociálnej sieti napísal, že Husák zohral rozhodujúcu úlohu a zabránil represáliám v normalizačných 70. rokoch. "Vždy s ním bola spájaná vzdelanosť a inteligencia. Urobil aj chyby, ale kto ich nerobil a nerobí. Ja však cítim, že mu treba prejavovať úctu a rešpekt," uviedol Fico.

Danko označil Husáka za jednu z najvýraznejších osobností. "Mal ťažký život, urobil aj mnoho chýb, ale to, čo zanechal, z toho žijú aj dnešné generácie," uviedol Danko.

Komunista Husák bol jednou z vedúcich osobností Slovenského národného povstania (SNP) počas druhej svetovej vojny. Podľa Fica Husák pri organizovaní tohto ozbrojeného protifašistického boja Slovákov preukázal nevídanú odvahu. Po vojne sa Husák stal predsedom Zboru povereníkov, teda de facto slovenskej vlády. V 50. rokoch bol deväť rokov väznený ako "buržoázny nacionalista". Československým prezidentom bol v rokoch 1975 až 1989. Stal sa symbolom takzvanej normalizácie po invázii vojsk krajín Varšavskej zmluvy v roku 1968. Po zamatovej revolúcii, ktorá viedla k pádu komunizmu v Československu, Husák v decembri 1989 rezignoval na funkciu prezidenta, bol zvolený Václav Havel.