V uliciach sa objavil bilbord Na stráž! s Jozefom Tisom. Vieme, čo znamená (FOTO)

V uliciach sa objavil bilbord Na stráž! s Jozefom Tisom. Vieme, čo znamená (FOTO) Foto: Archív Omediach.com

V uliciach a na sociálnych sieťach sa objavil bilbord, ktorý ako keby bol z čias vojnového Slovenského štátu.

Je na ňom fotka niekdajšieho prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa a zvolanie Na stráž!, ktoré používali fašisti na Slovensku v minulosti a novodobí fašisti v súčasnosti.

Aj keď bilbord vyzerá ako z kampane na voľby, nejde o predvolebný bilbord. Kampaň upozorňuje na nový film Správa, ktorý je reakciou na narastajúci extrémizmus a šírenie nenávisti.

"Veľmi dlho žijeme v mieri a uverili sme, že hrôzy vojny sa nemôžu zopakovať. O nenávistných prejavoch a vyhrážkach smrťou množstvo ľudí hovorí ako o práve vyjadriť svoj vlastný názor. Ale od slov je len kúsok k činom a aj to sme videli. Ak nechceme, aby sa minulosť opakovala, musíme si ju pripomínať a musíme byť schopní vidieť paralelu medzi tým, čo sa dialo v minulosti a tým, čo vidíme dnes," hovorí Rasťo Šesták, producent spoločnosti DNA Production, ktorá stojí za filmovou novinkou Správa.

 Odporúčame aj: Podrobnosti o očakávanom filmu Správa

Súčasťou kampane je aj stránka Správa.sk, ktorá poukazuje na paralely medzi vyjadreniami niekdajších fašistických politikov a súčasnými, ale aj dôležité fakty o zverstvách fašizmu, ktoré sa viacerí snažia z histórie vymazať.

"Billboardy v roku 1939 nemali. Keby mali, vyzerali by takto a takmer nik by sa nad tým nepozastavoval. Dnes už vieme, čo tieto heslá predstavovali. Nedopustime, aby sa to ešte niekedy zopakovalo. Nikdy viac," píšu tvorcovia filmu.

Film Správa je adaptáciou knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel. Stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských židov, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti fungoval.

Foto: D.N.A.

V hlavných úlohách sa predstavia Noel Czuczor ako Freddy a Peter Ondrejička ako Valér. Vo filme účinkujú aj herci z Poľska, Nemecka, Česka a Luxemburska.