Kevin Spacey vyhlásil, že bude svedčiť v prípade sexuálnych napadnutí

Kevin Spacey vyhlásil, že bude svedčiť v prípade sexuálnych napadnutí Foto zo seriálu House of Cards/Netflix

Americký oscarový herec Kevin Spacey vyhlásil, že sa dobrovoľne dostaví do Británie, akonáhle to bude možné, aby tu čelil obvineniu zo sexuálnych napadnutí. Informovala o tom agentúra Reuters. Britská prokuratúra pred niekoľkými dňami obvinila Spaceyho zo spáchania niekoľkých sexuálnych trestných činov, vrátane napadnutia troch mužov. Rozhodla sa tak na základe vyšetrovania londýnskej polície.

Britská kráľovská prokuratúra (CPS) minulý týždeň schválila trestné konanie proti 62-ročnému Spaceymu pre štyri prípady sexuálneho napadnutia troch mužov.

Polícia uviedla, že k údajným útokom došlo v období od marca 2005 do apríla 2013 – ku štyrom v hlavnom meste a k jednému v grófstve Gloucestershire. Šlo o jedného muža, ktorý má aktuálne 40 rokov, a dvoch mužov, ktorí majú teraz 30 rokov.

"Veľmi si vážim vyhlásenie kráľovskej prokuratúry, v ktorom starostlivo pripomenula médiám a verejnosti, že mám právo na spravodlivý proces a som nevinný, kým sa nepreukáže opak," citoval program Good Morning America vyhlásenie herca.

"Aj keď som sklamaný z ich rozhodnutia, dobrovoľne sa dostavím do Spojeného kráľovstva, akonáhle to bude možné, a budem sa brániť proti týmto obvineniam," uviedol Spacey vo vyhlásení. Dodal, že je presvedčený, že preukáže svoju nevinu.

Herec známy z filmov Sedem alebo Americká krása sa na jeseň 2017 na vrchole kampane MeToo stal jedným z hlavných terčov obvinení po vypuknutí škandálu okolo producenta Harveyho Weinsteina. Zo sexuálneho obťažovania ho nakoniec obvinili tri desiatky mužov, na súd sa zatiaľ dostal jediný prípad. V ňom nakoniec prokuratúra v roku 2019 obvinenia stiahla.

Herec prišiel o množstvo rolí. Filmová spoločnosť Netflix ho vyhodila zo seriálu House of Cards, režisér Ridley Scott vystrihol jeho postavu z takmer hotového filmu Všetky prachy sveta a scény pretočil s Christopherom Plummerom.