Herec Kevin Spacey musí zaplatiť tvorcom seriálu Dom z kariet odškodné 31 miliónov dolárov

Herec Kevin Spacey musí zaplatiť tvorcom seriálu Dom z kariet odškodné 31 miliónov dolárov Foto: Netflix

Americký herec Kevin Spacey prehral spor s producentmi seriálu Dom z kariet, ktorým arbitráž priznala nárok na približne 31 miliónov dolárov v odškodnom a nákladoch. Spacey v seriáli hral hlavnú postavu, pred štyrmi rokmi po obvinení zo sexuálneho obťažovania mladých mužov o rolu prišiel. Spoločnosť MRC, ktorá úspešný program produkovala, sa domáha náhrady za vzniknuté straty.

Informácie o výsledku arbitráže sa dostali do médií po tom, čo sa MRC obrátila na súd v Los Angeles so žiadosťou o potvrdenie urovnania. To nariaďuje Spaceymu a jeho dvom produkčným spoločnostiam povinnosť zaplatiť odškodné 29,5 milióna dolárov a k tomu aj náklady druhej strany na proces vo výške skoro 1,5 milióna dolárov, uvádza server Variety.

MRC uvádza, že odchod Spaceyho zo seriálu o politických intrigách vo Washingtone jej spôsobil "značné straty". Tvorcovia s ním po piatich sériách ukončili spoluprácu po tom, čo americká televízia CNN priniesla informáciu, že Spacey pri nakrúcaní seriálu obťažuje mladých členov štábu. Nasledovalo interné vyšetrovanie, ktoré podľa produkčnej spoločnosti herca usvedčilo z nevhodného správania a porušenia zmluvy. MRC tvrdí, že predtým o probléme nevedela.

Nebola to pri tom jediná kauza, s ktorou sa Spacey v danej dobe stretával. Herec známy z filmov Sedem alebo Americká krása sa na jeseň 2017 na vrchole kampane MeToo stal jedným z hlavných terčov obvinení po vypuknutí škandálu okolo producenta Harveyho Weinsteina. Zo sexuálneho obťažovania ho nakoniec obvinili tri desiatky mužov, na súd sa ale dostal jediný prípad. V ňom nakoniec prokuratúra v roku 2019 obvinenia stiahla.

Spaceyho kariéra sa však ocitla v troskách. O rolu v seriáli Dom z kariet prišiel v momente, keď bola tvorba poslednej, šiestej rady v plnom prúde, pričom scenár už bol skoro hotový. Následne bol kompletne prepracovaný do podoby bez hlavnej postavy politika Franka Underwooda a séria bola skrátená z plánovaných 13 dielov na osem.