Steven Seagal navštívil Donbas, vrátane väznice, v ktorej boli zabití vojnoví zajatci (VIDEO)

Steven Seagal navštívil Donbas, vrátane väznice, v ktorej boli zabití vojnoví zajatci (VIDEO) Reprofoto RT

Niekdajšia hviezda akčných amerických filmov Steven Seagal, ktorý je v posledných rokoch známy aj ako prívrženec ruského prezidenta Vladimíra Putina, navštívil separatistami ovládanú časť regiónu Donbas na východe Ukrajiny a okrem iného aj väzenie Olenivka, kde nedávno prišlo o život mnoho vojnových zajatcov. O Seagalovej návšteve referovali ruské a následne aj ukrajinské médiá.

Kyjev a Moskva sa sporia, či smrť 53 vojnových zajatcov v Olenivke zavinilo ukrajinské ostreľovanie väznice raketami americkej výroby, ako tvrdí ruská verzia, alebo zajatcov povraždili ruskí žoldnieri z tzv. Wagnerovej skupiny, a to výbuchom - tvrdia ukrajinské úrady.

Na mieste Seagalovi ukázali okrem iného "črepiny amerických rakiet, potvrdzujúce zodpovednosť Kyjeva za masovú vraždu vlastných vojakov", uviedol o hercovej návšteve v Olenivke známy prokremeľský moderátor Vladimir Solovjov.

Seagal podľa šéfa doneckých separatistov Denisa Pušilina natáča dokumentárny film o Donbase. "Pri stretnutí Seagal poznamenal, že 98 percent ľudí, ktorí rozprávajú v médiách o konflikte, tu nikdy nebolo, a preto svet nepozná pravdu," povedal Pušilin agentúre TASS a dodal, že Seagal chce zmeniť pohľad sveta na túto vojnu.

Denník Ukrajinska pravda poznamenal, že Pušilin je "kremeľská bábka".

Vedenie v Olenivke dnes navštívil spolu s americkým hercom aj nový predák ruských nacionalistov, predseda zahraničného výboru ruskej snemovne Leonid Sluckij, a to v spoločnosti "tímu objektívnych medzinárodných expertov" z Nikaraguy a Severnej Kórey, ironicky poznamenal bieloruský opozičný denník Naša Niva.

Seagal je priateľom ruského prezidenta Putina, ktorého nazval "jedným z najväčších svetových žijúcich lídrov", a podporuje pripojenie Krymu k Rusku. V novembri 2016 mu Putin udelil ruské občianstvo a vlani Seagal vstúpil do opozičnej, ale pritom prokremeľskej strany Spravodlivé Rusko. V januári 2016 už Seagal získal aj srbské občianstvo, ponechal si ale aj americké občianstvo. Seagal, ktorý bol na inaugurácii Putina prezidentom v roku 2018, ako ruský zástupca vlani navštívil Venezuelu a daroval tamojšiemu prezidentovi Nicolásovi Madurovi samurajský meč. V roku 2018 sa stal zvláštnym veľvyslancom Ruska pre humanitárne vzťahy so Spojenými štátmi.

Seagal nie je len dlhoročným obdivovateľom Putina ale aj priateľom Lukašenka. Video z roku 2016: