Herečke z kmeňa Apačov sa ospravedlnili za reakcie na jej vystúpenie na Oscaroch v roku 1973 (VIDEO)

Herečke z kmeňa Apačov sa ospravedlnili za reakcie na jej vystúpenie na Oscaroch v roku 1973 (VIDEO) Reprofoto youtube Oscars

Americká filmová akadémia sa ospravedlnila indiánskej aktivistke a herečke z kmeňa Apačov Márii Louise Cruz, známej ako Sacheen Littlefeather, za urážky, ktorým čelila po svojom prejave na Oscaroch.

Umelkyňa pred takmer 50 rokmi vystúpila na slávnostnom ceremoniáli namiesto herca Marlona Branda, aby prehovorila o zobrazovaní pôvodných obyvateľov Ameriky v hollywoodskych filmoch, ale bola vypískaná z pódia. Informoval o tom server BBC News.

Aktivistka a herečka v roku 1973 v priamom televíznom prenose odmietla Oscara, ktorého získal Marlon Brando za film Krstný otec. Brando odmietol ocenenie za najlepšieho herca kvôli zlej reprezentácii pôvodných obyvateľov Ameriky americkým filmovým priemyslom a poslal namiesto seba vtedy 26-ročnú Louise Cruz oblečenú do šiat a mokasín z jelenice.

Akadémia uviedla, že herečka bola po svojom krátkom prejave vystavená "neoprávneným a neopodstatneným" urážkam. Niektorí diváci ju vypískali. Hviezda westernov John Wayne, ktorý bol v tom čase v zákulisí, údajne zúril a muselo ho krotiť šesť členov ochranky.

"Nikdy som si nemyslela, že sa dožijem dňa, keď toto počujem," povedala Cruz webu The Hollywood Reporter.

Jej prejav bol podľa organizátorov prvým politickým vyhlásením na televíznom ceremoniáli, čím začala trend, ktorý pokračuje dodnes. V televízii ho videlo 85 miliónov ľudí. Niektoré médiá po tejto udalosti uvádzali, že Cruz nie je skutočnou indiánkou, ale že s prejavom súhlasila skôr preto, aby pomohla svojej hereckej kariére. Niektorí tiež špekulovali, že by mohla byť Brandovou milenkou. Cruz BBC povedala, že všetky tieto tvrdenia sú nepravdivé.

"Emocionálna záťaž, ktorú ste prežili, a dopady na vašu vlastnú kariéru v našom odvetví sú nenapraviteľné. Odvaha, ktorú ste preukázali, zostávala príliš dlho nedocenená. Za to sa vám hlboko ospravedlňujeme a zároveň vám vyjadrujeme úprimný obdiv," napísal David Rubin, bývalý predseda Akadémie filmového umenia a vied herečke v liste, ktorý bol zverejnený v pondelok. Rubin uviedol, že prejav na 45. ročníku udeľovania Oscarov "nám naďalej pripomína nutnosť rešpektu a dôležitosť ľudskej dôstojnosti".

Múzeum filmovej akadémie usporiada v septembri akciu, na ktorej herečka prehovorí o svojom vystúpení na Oscaroch v roku 1973 a o budúcnosti zastúpenia pôvodných obyvateľov na filmovom plátne.

"My Indiáni sme veľmi trpezliví ľudia - je to len 50 rokov!" uviedla sedemdesiatpäťročná herečka v reakcii na ospravedlnenie. "Musíme si v tomto ohľade zachovať zmysel pre humor za všetkých okolností. Je to naša metóda prežitia," dodala.