Najviac nominácií na Oscara má Všetko, všade, naraz

Najviac nominácií na Oscara má Všetko, všade, naraz ilustr.

Najviac nominácií na tohtoročných Oscaroch, a síce 11, získal sci-fi film Všetko, všade, naraz autorského dua Daniel Kwan a Daniel Scheinert. Je nominovaný aj na ocenenie za najlepšiu réžiu a film. O hlavnú cenu sa 12. marca stretne s deviatimi ďalšími súpermi, okrem iného so snímkami Víly z Inisherinu, Fabelmanovci, Top Gun: Maverick alebo Avatar: The Way of Water.

 Na cenu za najlepší film americká Akadémia filmového umenia a vied nominovala aj snímky Elvis, Tár, Na západnom fronte kľud, Women Talking (Nech ženy prehovoria) a Trojuholník smútku. Nominácie v Los Angeles oznámila dvojica hollywoodskych hercov Allison Williamsová a Riz Ahmed.

Multižánrový film Všetko, všade, zrazu sa bude usilovať aj o Oscara v kategóriách pre najlepší pôvodný scenár či najlepšiu herečku v hlavnej úlohe (Michelle Yeohová). Šesťdesiatročnú rodáčku z Malajzie, ktorá je prvou Aziatkou so šancou získať túto cenu, v pätici nominovaných dopĺňajú Michelle Williamsová (Fabelmanovci), Andrea Riseboroughová (To Leslie), Cate Blanchettová (Tár) a Ana de Armasová (Blondínka).

O najlepšom hercovi v hlavnej úlohe sa rozhodne medzi Brendanom Fraserom (Velryba), Colinom Farrellom (Víly z Inisherinu), Billom Nighym (Living), Paulom Mescalom (All inclusive) a Austinom Butlerom (Elvis).

Odporúčame aj: Toto sú filmy nominované na Ocara (ZOZNAM)

Na cenu za najlepšiu réžiu si okrem dvojice Kwan a Scheinert môže robiť zálusk aj Steven Spielberg, ktorý za čiastočne autobiografickú drámu Fabelmanovci získal už svoju dvadsiatu nomináciu na Oscara. V hre je aj britský režisér Martin McDonagh za komediálnu drámu Víly z Inisherinu, ktorá má spolu deväť nominácií. Skupinu dopĺňajú Todd Field za Tár a Ruben Östlund za Trojuholník smútku.

Vlani Oscara za najlepší film prvýkrát v histórii najprestížnejších hollywoodskych ocenení získala streamovacia spoločnosť, a síce Apple TV+, za snímku V rytme srdca. Najlepšou režisérkou sa stala Jane Campionová za film Sila psa od ďalšej streamovacej spoločnosti Netflix, ktorej filmy mali celkom 27 nominácií. V tomto roku prápor webových platforiem drží Na západnom fronte kľud.

V plnej sile sa tento rok vrátili tradičné kinofilmy. Prvýkrát je medzi nominovanými na cenu za najlepší film aj dvojica pokračovaní – Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water – ktoré v kinách dohromady utŕžili 3,5 miliardy dolárov. Tom Cruise síce nomináciu za najlepší výkon v hlavnej úlohe za stvárnenie inštruktora vojenských pilotov nezískal, ale jeho Top Gun: Maverick, ktorý spoluprodukoval, má aj tak sedem nominácií. Ešte o jednu viac dostal životopisný film Elvis o kráľovi rock 'n' rollu od režiséra Baza Luhrmanna. Odovzdávaním Oscarov vyvrcholí sezóna amerických filmových cien. Za ich predzvesť bývajú často považované Zlaté glóbusy. Tento rok si ich za najlepšiu filmovú drámu odniesli Fabelmanovi a za najlepšiu komédiu či muzikál Víly z Inisherinu.