Kto sú najväčší favoriti na Oscara? Rozhodne sa už o pár hodín (VIDEO)

Kto sú najväčší favoriti na Oscara? Rozhodne sa už o pár hodín (VIDEO) Ilustr. foto: CT

Hollywood sa pripravuje na najväčší filmársky sviatok roka. Hviezdy filmového priemyslu sa o pár hodín zídu v sále Dolby Theatre v Los Angeles, aby sledovali vyhlásenie víťazov 95. ročníka cien americkej Akadémie filmového umenia a vied. Za favorita tohtoročných Oscarov je považovaný bláznivý sci-fi snímok Všetko, všade, naraz, ktorý bol nominovaný v 11 kategóriách. Prenos z vrcholu sezóny filmových cien začína v pondelok o 02:00 SEČ.

Slávnostným ceremoniálom bude sprevádzať komik a tvár populárnej talkshow Jimmy Kimmel. Magazín The Hollywood Reporter napísal, že všetky oči budú uprené naňho, pretože minuloročné udeľovanie cien poznamenala facka, ktorú herec Will Smith uštedril jednému z moderátorov za vtip o jeho žene. Medzi tými, ktorí budú otvárať obálky a vyhlasovať mená víťazov, je množstvo hereckých legiend vrátane Hugha Granta, Salmy Hayekovej alebo Harrisona Forda, informuje agentúra AP.

Celebrity pozvané na odovzdávanie Oscarov tento rok po prvýkrát po viac ako 60 rokoch nebudú médiám pózovať na červenom koberci. Usporiadatelia sa tentoraz zónu určenú na príchod hviezd rozhodli vybaviť kobercom vo "farbe šampanského", aby v kombinácii so zastrešením priestoru navodili dojem večernej udalosti, hoci v Los Angeles bude stále popoludní. "Z dennej akcie sme urobili nočnú," tvrdí členka organizačného tímu Lisa Loveová.

Súčasťou následného programu bude okrem obvyklých vtipov aj množstvo hudobných vystúpení, podľa AP sa predstaví speváčka Rihanna alebo Lenny Kravitz. Akadémia tiež prvýkrát v histórii Oscarov zaistí tlmočenie ceremoniálu do znakovej reči. Deje sa tak rok po tom, čo si cenu pre najlepšiu snímku odniesla dráma V rytme srdca o dievčati s nepočujúcimi rodičmi.

Médiá predpovedajú, že na toto víťazstvo nadviaže sci-fi Všetko, všade, naraz, ktorý zatiaľ dominuje americkým filmovým cenám. Príbeh o rodinných vzťahoch rozprávaný na pozadí nekonečných paralelných realít už ocenili združenia hollywoodskych režisérov, scenáristov, hercov i producentov, bodoval aj na udeľovaní cien pre nezávislé filmy Spirit Awards.

Po deviatich nomináciách na Oscarov pozbierala čierna komédia Víly z Inisherinu a vojnový film Na západnom fronte pokoj, ktorý sa nakrúcal prevažne v Česku.

Štyria českí filmári sú súčasťou tímov nominovaných na ceny americkej akadémie za najlepší zvuk, najlepšie masky a najlepšie vizuálne efekty.