Obľúbenec konšpiračných médií Gustáv Murín v RTVS končí

Obľúbenec konšpiračných médií Gustáv Murín v RTVS končí Reprofoto: INTV

Kontroverzný autor a šíriteľ konšpirácií Gustáv Murín, ktorému Jaroslav Rezník umožnil, že v RTVS pripravovuje až tri relácie, v RTVS končí.

Na mediálnom výbore v parlamente to poslancom povedal šéf RTVS. „RTVS to zoberie na vedomie,“ povedal Rezník.

„Pán Murín ponúkol svoju abdikáciu a my sme ju akceptovali,” doplnil v piatok šéf rozhlasovej časti RTVS Michal Dzurjanin.

Pred niekoľkými týždňami vyvolala verejné pobúrenie informácia, že do RTVS nastupuje Gustáv Murín, ktorý píše do konšpiračného časopisu Zem a Vek.

„Stane sa jedným z autorov podkladov pre relácie Euroskop a Spektrum na Rádiu Slovensko,“ povedala vtedy hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Murín prišiel do RTVS v čase, po tom, ako Rezník zrušil investigatívnych Reportérov, mal výhrady k novinárom, ktorí pripravovali reláciu Dejiny.sk, či vyhodil zahraničnú redaktorku Oľgu Bakovú.

Murín nastúpil čiastočne na miesto po Jánovi Mečiarovi a stal sa jedným zo spoluautorom relácie Spektrum. S Jánom Mečiarom RTVS ukončila spoluprácu. V jednej z prvých relácií prezentoval ako novinku „dôkaz o nebi“, šesť rokov starú tézu kritizovanú vedcami.

V čase, keď Rezník ukončil spoluprácu so štvoricou redaktorov spravodajstva, Murín dostal ešte jednu príležitosť - novú vlastnú reláciu Senior-klub, ktorú autorsky pripravoval aj moderoval spolu s herečkou Božidarou Turzonovovou.

Prvý diel odvysielala RTVS 25. apríla. Murín si do relácie vsunul aj promo vlastnej knihy, ktorá je odmenou pre poslucháčov.

Murín je obľúbeným autorom konšpiračných webov. O Jánovi Kuciakovi napísal, že nebol investigatívnym novinárom, na organizátorov protestov podal trestné oznámenie, myslí si, že je za nimi cudzia moc.O nežnej revolúcii Murín tvrdí, že ju zorganizovali „profesionáli z ŠtB”, zárodky organizovaného zločinu pripisuje cez amnestie výlučne Havlovi. V minulosti písal do mečiarovského denníka Koridor.

Na Facebooku Murín zdieľa príspevky z rôznych slovenských aj českých dezinformačných webov, býval hosťom konšpiračných webov ako Slobodný vysielač či niekdajšej INTV v relácii Informačná vojna Norberta Lichtnera, je autorom košpiračného časopisu Zem a Vek.

Murín pracoval pre RTVS aj za Václava Miku. Napísal scenár seriálu Mafiáni, na ktorom spolupracoval napríklad aj Milan Žitný, či Peter Tóth.

Hoci Európska komisia vydáva inštrukcie, ako sa postaviť voči šíriteľom dezinformácií a konšpirácií, štát prispieva na príručky a mnohé médiá majú rubriku - ako bojovať proti šíriteľom dezinformácií, RTVS s nimi problém nemá, práve naopak, poskytuje im priestor vo vysielaní.