Rakúsky vicekancelár Strache kvôli afére s Rusmi rezignoval

Rakúsky vicekancelár Strache kvôli afére s Rusmi rezignoval Reprofoto Spiegel

Rakúsky vicekanclár a predseda protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache dnes oznámil odchod z oboch politických funkcií. Stalo sa to po tom, čo nemecké médiá zverejnili videonahrávku, na ktorej s údajnou príbuznou ruského oligarchu jedná o politickej podpore svojej strany výmenou za zabezpečenie štátnych zákaziek. Predseda ľudovcov vlády Sebastian Kurz podľa Stracheho rezignáciu na post vicekancelára prijal.

 

Strache sa na dnešnej tlačovej konferencii označil za obeť akcie tajných služieb, ktorých cieľom je zvrhnúť rakúsku vládu. Zároveň sa však ospravedlnil za svoje správanie na schôdzke, ktorá sa uskutočnila na španielskej Ibize predvlani v lete, len niekoľko mesiacov pred rakúskymi voľbami. "Bolo to typické macherské správanie ovplyvnené alkoholom," uznal. Zúčastnil sa jej tiež súčasný šéf parlamentnej frakcie FPÖ Johann Gudenus. Aj on dnes oznámil, že sa všetkých politických funkcií vzdáva.

 Podrobnosti: Rakúskom otriasa škandál: Krajne pravicový politik pred voľbami rokoval o podpore z Ruska (VIDEO)

Pri rokovaní zachytenom na tajne urobenej videonahrávke sa hovorilo o tom, že žena vydávajúca sa za neter ruského oligarchu by mohla kúpiť podiel v bulvárnom denníku Kronen Zeitung, najčítanejšom rakúskom denníku, a jeho prostredníctvom podporovať Stracheho slobodných. Za odmenu by v okamihu, keď sa FPÖ dostane k moci, získala v Rakúsku verejné obstarávanie.

FPÖ, do ktorej čela sa Strache postavil v roku 2005, je vo vláde s ľudovcami (ÖVP) od predminulého decembra. Strache stranu priviedol späť do hlavného politického prúdu a pod jeho vedením FPÖ zažíva úspech nevídaný od čias, kedy bol jej predsedom Jörg Haider, pripomenula agentúra Reuters. Slobodní ovládajú okrem iného ministerstvá zahraničia, vnútra a obrany. Strache sa v minulosti snažil vytvoriť obraz FPÖ ako umiernenej strany, pomerne často sa ale na verejnosť dostávajú rasistické, xenofóbne a antisemitské názory jej členov.

Nemecké médiá tvrdia, že stretnutie na španielskom ostrove bolo zorganizované ako pasca na Stracheho, a denník Wiener Zeitung k nahrávke napísal, že ukázala Stracheho a Gudenuse so stiahnutými nohavicami. Hovorí sa o tom, že za videom, ktoré podľa všetkého znamená koniec vrcholovej politickej kariéry kontroverzného politika, stojí nemecký satirik Jan Böhmermann. O scénach z videonahrávky hovoril už minulý mesiac, keď dostal rakúsku televíznu cenu Rómami.

Pred sídlom rakúskeho kancelára sa dnes zišlo asi 5000 demonštrantov, ktorí požadovali nové voľby.

Škandál okolo Stracheho prišiel len niekoľko dní pred voľbami do Európskeho parlamentu. Líder kandidátky FPÖ Harald Vilimsky tvrdí, že aféra prospieva nemeckej kresťansko-demokratickej kancelárke Angele Merkelovej a šéfovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi.

Podľa prieskumov verejnej mienky by voľby v Rakúsku teraz vyhrali ľudovci. Avšak nezískali by takúto podporu, aby mali v parlamente väčšinu. Tú by mohli mať jedine spoločne so sociálnymi demokratmi (SPÖ). Kurz, zástanca tvrdej protiimigačnej politiky, má však s SPÖ problematické vzťahy.