NSS: Homeopatia nie je zdravotná služba, nie je vedecky preukázaná

NSS: Homeopatia nie je zdravotná služba, nie je vedecky preukázaná Foto: Homeopatia online

Homeopatia nenapĺňa znaky zdravotnej služby, ako ju definuje zákon. Jej účinky nie sú vedecky preukázané. Ak nie je možné homeopatiu poskytovať podľa pravidiel vedy a uznávaných medicínskych postupov, potom nemôže ísť o zdravotnú službu, rozhodla rozšírená komora českého Najvyššieho správneho súdu (NSS).

Rozhodnutie súdu neznamená, že by homeopatia, teda liečebná metóda využívajúca vysoko riedené látky, mala byť odstránená. Len na ňu nedopadá zákon o zdravotných službách. Ministerstvo zdravotníctva nemôže podľa aktuálne publikovaného rozhodnutia NSS brániť ponúkaniu homeopatie.

"Je právom občanov, ako slobodných jedincov, pokúsiť sa riešiť svoje zdravotné ťažkosti aj metódami, ktoré podľa aktuálnych vedeckých poznatkov žiadne účinky nemajú, pokiaľ nie sú klamaní o tom, že by sa jednalo o zdravotnú službu podľa zákona o zdravotných službách. Štát im nemá brániť v hľadaní ich šťastia, hoci sa môže domnievať, že ide o cestu neefektívnu," uviedol sudca spravodajca Petr Mikeš.

Odporúčame aj: Výrobca homeopatík požaduje zásah do videa Jána Gorduliča

Aj keď homeopatia nie je zdravotnou službou, poskytovatelia môžu byť v prípade pochybenia postihovaní podľa iných právnych predpisov. "Ak by poskytovateľ služby alternatívnej medicíny klamal spotrebiteľa o skutočnej povahe poskytovaných služieb, prichádzalo by do úvahy najmä jeho postihnutie za nekalé obchodné praktiky podľa zákona o ochrane spotrebiteľa," uviedol Mikeš.

Homeopat či iný liečiteľ podľa Mikeša zodpovedá občianskoprávne za spôsobenú ujmu a v krajnom prípade voči nemu môže byť vyvodená aj trestnú zodpovednosť, najmä za spáchanie trestného činu ublíženia na zdraví.

NSS konkrétne riešil pokutu 50.000 korún, ktorú uložil Krajský úrad Zlínskeho kraja žene poskytujúcej homeopatické poradenstvo. Pokutu potvrdilo ministerstvo zdravotníctva.

Oba úrady vychádzali z toho, že homeopatické služby spĺňajú definíciu zdravotnej starostlivosti podľa zákona o zdravotných službách, a môže ich poskytovať iba držiteľ povolenia vydaného krajským úradom. Krajský súd v Brne rozhodnutie zrušil, ministerstvo podalo dovolanie k NSS.

Kvôli rozporu s jedným zo starších rozhodnutí problém dospel až k rozšírenej komore. Dospel k záveru, že homeopatia nie je zdravotnou službou. Zákon je založený na tom, že služby musia byť poskytované podľa pravidiel vedy a uznávaných medicínskych postupov, čo u homeopatie nie je možné.

Ak by rozšírená komora súhlasila s názoro ministerstva zdravotníctva, potom by to vraj fakticky viedlo k zákazu poskytovania homeopatie v ČR. Nemohla by byť poskytovaná ani zdravotníckymi pracovníkmi ako zdravotná služba, pretože by ju nebolo možné vykonávať v súlade s poznatkami vedy, ani by nemohla byť poskytovaná inými ľuďmi, pretože by nedisponovali oprávnením.