SME zrušilo účet dlhoročnému blogerovi, propagoval homeopatiu

SME zrušilo účet dlhoročnému blogerovi, propagoval homeopatiu Foto: Facebook Homeopatia online

Tomáš Výboch niekoľko rokov písal články na blogovacej platforme denníka SME. Pred niekoľkými dňami mu Sme zrušilo účet a vymazali pôvodné články.

 

 

Výboch prešiel na blogovaciu platformu Pravdy, kde sa postup Sme.sk sťažuje. „Krátko po uverejnení tohto článku na blog.sme.sk bolo moje užívateľské konto aj s článkom na spomenutom blogu bez vysvetlenia a varovania zrušené," napísal.

Redakcia SME však odmieta, že konto zrušili bez upozornenia. „Bloger opakovane a aj napriek upozorneniu porušoval kódex blogera na blog.sme.sk. A to takým spôsobom, že sme museli pristúpiť k stiahnutiu z výlistu blogov. Napriek týmto upozorneniam v tom pokračoval naďalej, čím hrubo porušoval Kódex aj hodnoty, ktoré SME.sk uznáva – informovať, pravdivo, vychádzať z faktov a overiteľných poznatkov vedy, nemanipulovať takýmito faktami a neklamať a čitateľom. Preto sme takýto blog nakoniec zrušili," povedal pre Omédiách.com Matúš Paculík.

Výboch niekoľko rokov písal články v ktorých propagoval homeopatiu, spochybňoval klasickú medicínu a nemal problém zastrašovať a odrádzať od klasickej liečby aj onkopacientov. Veľké pobúrenie odbornosti ale aj mnohých pacientov vyvolal článok o tom, že za rakovinu si môžu mnohí sami, pretože sa nemajú dostatočne radi, v článku pritom nepriamo podporoval tých, ktorí odmietnu klasickú liečbu a využijú homeopatiu.

Odporúčame aj: Je náhoda, že Banášová propagovala v RTVS homeopatiu?

Napríklad v článku Láska k sebe samému napísal, že rakovinu dostávajú skôr tí , ktorí potláčajú svoje ego, extrémnu citlivosť, prispôsobujú a iným. Dokonca tvrdil, že tí pacienti, ktorí vzdorujú lekárom a odmietajú robiť, čo im radia, majú omnoho väčšiu šancu na prežitie, ako tí, ktorí sa poslušne všetkému prispôsobia. Pričom ihneď propagoval hompeopatickú látku. Napísal dokonca, že rakovina je posledná výstraha pre človeka, aby sa spamätal a zmenil sa. „Kvôli podobným výkladom mi zomreli dve kamarátky. Obidve mladé ženy. Obe mali rakovinu prsníka a dali si vnútiť názor, že ju dostali preto, lebo mali zlý vzťah s matkami. Obe odmietli konvenčnú liečbu, hoci mali veľmi dobrú prognózu. Zomreli v hrozných bolestiach. Nejdem teraz hodnotiť to, že článok sa odvoláva na nijako nešpecifikované výskumy. Ide mi o iné. O manipuláciu s chorými ľuďmi, o podsúvanie toho, že si za chorobu môžu sami, lebo sú takí či onakí," reagovala pobúrene onkologická pacientka. „Na onkológiu chodím pomaly už siedmy rok a môžem vám povedať, že rakovinu dostávajú slabí, silní, submisívni, agresívni, chudí, tuční, chudobní, bohatí, pobožní, ateisti, milí, odporní, starí aj niekoľko týždenní. Jednoducho všetky typy a charaktery, čo chodia po tejto Zemi."

Redakcia SME zrušila konto Výbochovi po článku „Vedci potvrdzujú účinok homeopatie." Článok publikoval následne na blogu Pravdy, kde pridal aj ďalší s názvom „Homeopatiu odporúča stále viac lekárov v Európe." V článku sa odvoláva na rôzne závery štúdií, jeho citáty analyzovali tzv. Lovci šarlatánov. Tí preskúmali jeho citáty a zistili, že sú zo starých štúdií, spochybnených, vytrhnuté z kontextu. „Homeopati sa fakty snažia obchádzať irelevantnými a/alebo nepravdivými výhovorkami, ako sme mali možnosť vidieť v článkoch homeopata Výbocha. Zo strany homeopatov to nie je obohacovanie diskusie, ale ohlupovanie ľudstva, a preto bolo zrušenie blogu zo strany denníka Sme namieste," píšu.