Hoax s dodávkou rozšírila aj účastníčka Farmy a neúspešný kotlebovec (FOTO)

Hoax s dodávkou rozšírila aj účastníčka Farmy a neúspešný kotlebovec (FOTO) Karin Dvořáková Foto: Markíza

Na sociálnych sieťach sa opäť šíri hoax o unášaní ľudí tajomnou dodávkou.

„Opäť a raz tu je prípad, keď ľudia bezhlavo zdieľajú status o dodávke, ktorá má unášať ľudí. Počet zdieľaní sa pohybuje doslova v tisíckach, takže potenciálne zasahuje aj viac ako 100 000 ľudí. Danú informáciu sme preverovali na KR PZ v Banskej Bystrici: Šírená informácia je HOAX!“ napísala polícia na facebooku, a zdieľala hoax aj s odkazom na jeden z profilov, ktorý hoax zdieľal a počet zdieľaní uňho presiahol hranicu 4 000.

„Autorka ho v priebehu pár minút po našom zverejnení vymazala a veríme, že to bude pre ňu dostatočné ponaučenie, keďže šírenie poplašných správ je trestným činom.“

Napriek tomu sa hoax šíri ďalej a to aj vďaka tomu, že viacerí fotku stiahli a nanovo šírili.

O rozšírenie tohto hoaxu sa okrem iných postarala aj semifinalistka reality šou na Markíze z Farmy X Katarína Dvořáková, ktorá zdieľala hoax na instagrame, kde má viac ako 50 tisíc sledovateľov.

Odporúčame aj: Polícia: Hoaxy o únosoch detí dosiahli neúnosnú mieru, šíriť ich je trestné

Rozširoval ho aj pravidelný šíriteľ poplašných správ a hoaxov Mário Vidák, ktorý neúspešne kandidoval za ĽSNS v župných voľbách. V minulosti šíril hoax o tom, ako mali Rómovia dostávať drevo zadarmo, alebo ako pápež František nosí dúhový kríž na podporu homosexuálnej komunity. Vidák stojí za dezinformačným webom magazin1.sk.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť.