Prokurátor podal obžalobu na Rostása zo Zem a vek za slovné útoky na Židov (VIDEO)

Prokurátor podal obžalobu na Rostása zo Zem a vek za slovné útoky na Židov (VIDEO) Reprofoto youtube/Interffairs.ru

Prokurátor podal obžalobu na šéfredaktora časopis Zem a vek Tibora Rostása za extrémizmus. Mal sa ho dopustiť v článku Klin Židov medzi Slovanmi. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 17. októbra obžalobu na Špecializovaný trestný súd na Rostása obvineného zo zločinu rozširovania extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečinom podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Oznámila podľa agentúry TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Trestné oznámenie podal v roku 2017 bývalý novinár a bývalý šéf Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla pre podozrenie zo spáchania trestného činu podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a z podozrenia zo spáchania trestného činu výroby a rozširovania extrémistických materiálov. V článku Rostás útočí na Židov, burcuje, aby si Slováci svoju zem bránili a očistili od Židov, inak o ňu prídu.  „Keď sa takéto lživé výroky dookola opakujú a osvojí si ich kritické množstvo majoritného obyvateľstva, nasledujú etické čistky, vyháňanie z domova a masové vraždenie „cudzej“ menšiny,“ píše v posudku k textu článku psychologička Jana Plichtová. V minulosti Rostás písal, že holokaust si Židia zorganizovali sami.

Odporúčame aj: Opitý Tibor Rostás sa na akcii pre deti s pištoľou za pásom vyhrážal, že zavolá Kaliňáka

Reprofoto Zem a vek

Rostás v článku Klin Židov medzi Slovanmi cituje niekoľko osobností slovenských dejín - napríklad Jozefa Miloslava Hurbana, ktorí otvorenie prejavovali antisemitské názory. Podľa Sibylu sa tým Rostás snaží v čitateľovi vyvolať dojem, že išlo o názory prevažujúce a bežné medzi slovenskou inteligenciou 19. a začiatku 20. storočia. „K citátom autor nepridáva žiaden komentár, naopak, z kontextu článku je zrejmé, že sa s nimi stotožňuje," napísal Sibyla v oznámení.

„Uvedené historické citáty využil tak, že čitateľovi časopisu v danom článku predložil tvrdenia, že aj v súčasnej dobe sú pôvodom zlej spoločenskej situácie zásahy židovskej komunity, ktorá rozvracia súčasnú spoločnosť, a uvedenými tvrdeniami vyvoláva nenávisť a potrebu zásahu voči židovskej komunite v Slovenskej republike. Pritom citovaný článok v časopise Zem a vek je distribuovaný a predávaný na území SR a voľne zakúpiteľný v bežnom náklade ľubovoľnými osobami,“ povedala pre TASR Tökölyová, podľa ktorej tým Rostás uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály, a spáchal taký čin verejne a zároveň hanobil skupinu osôb za ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, alebo za ich náboženské vyznanie. Zároveň verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb za ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, náboženské vyznanie.

Videozáznam ako Rostás v Moskve žiadal o financie výmenou za šírenie proruskej propagandy a ovplyvňovanie verejnej mienky: