Hoax, že Matovič dal zatvoriť do konca roka hranice, školy, obchody, firmy…, šíri redaktor Slobodného vysielača

Hoax, že Matovič dal zatvoriť do konca roka hranice, školy, obchody, firmy…, šíri redaktor Slobodného vysielača Foto: FB Martin Bavolár

Informácia, že premiér Igor „Matovič dal do 31.12.2020 zavrieť hranice, továrne, kúpaliská, školy, jedálne, obchody, kaviarne, bary, reštaurácie, športoviská, hotely, firmy, kiná atď,“ ktorá sa šíri na facebooku, je hoax.

Napísal to redaktor konšpiračného Slobodného vysielača Martin Bavolár. Jeho status má po týždni tisíc zdieľaní, dnes naň reagovala polícia. Na Slovensku v súvislosti s koronakrízou platia rôzne obmedzenia, ale Matovič ani nikto iný neoznámili zatvorenie obchodov, hraníc a ďalších zariadení do konca roka. V súčasnosti dochádza k uvoľňovaniu opatrení.

„Mimoriadne opatrenia sú verejnosti prezentované iba na oficiálnych tlačových konferenciách s účasťou predsedu vlády. Rokovania krízového štábu trvajú často celý deň, návrhy na opatrenia sa vyvíjajú, preto je nemožné pripustiť, že by ktokoľvek poskytoval informácie svojim známym, keď nie sú ešte vôbec uzavreté,“ píše polícia. V súčasnosti je tendencia uvoľňovať určité opatrenia a otvárať ekonomiku, a to na základe odporúčaní epidemiológov a virológov. Prijaté opatrenia sa prijímajú iba na základe momentálnej epidemiologickej situácie na území SR, dodáva polícia.

Martin Bavolár o sebe píše, že v minulosti pracoval na ministerstve vnútra, v SIS a na úrade vlády. Tohto času sa prihovára s podobnými správami, ako je jeho status, z konšpiračného Slobodného vysielača.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.