Facebook začal označovať obsah štátom riadených médií (FOTO)

Facebook začal označovať obsah štátom riadených médií (FOTO) Foto: Facebook

Ak si pozriete aktuálne stránky Kremľom kontrolovanej agentúry Sputnik na facebooku, nájdete tam upozornenie: Štátom riadené médium krajiny Rusko“.

Facebook prichádza s novinkou, stránky štátom riadených či zneužívaných médií začína označovať špeciálnou poznámkou - špeciálnym štítkom v časti o transparentnosti stránky.

„Chceme ľuďom pomôcť lepšie pochopiť, kto stojí za správami, ktoré vidia na Facebooku,“ oznámil Nathaniel Gleicher, vedúci politiky kybernetickej bezpečnosti Facebooku na blogu sociálnej siete. Plán označovať štátne médiá, ktoré sú úplne alebo čiastočne pod redakčnou kontrolou vlády, oznámila sociálna sieť už pred niekoľkými mesiacmi. „Pri týchto médiách prinášame viac informácií, pretože kombinujú vplyv mediálnej organizácie so strategickou podporou štátu a sme presvedčení, že ľudia by mali vedieť, že správy, ktoré čítajú, pochádzajú z redakcie, ktorá môže byť pod vplyvom vlády,“ dodal Gleicher. 

Štítok sa objavil okrem Sputníka aj na stránkach ruskej televízie RT, čínskej agentúry Nová Čína, či iránskej Press TV.

Koncom roka začne sociálna sieť podobne označovať aj reklamy týchto stránok.

Facebook sa rozhodol prijať prísnejšie opatrenia aj vo vzťahu k nadchádzajúcim voľbám v USA.

V lete začne blokovať reklamy z týchto stránok v USA z dôvodu dostatočnej opatrnosti, „aby sme vo verejnej diskusii pred voľbami v novembri 2020 v USA poskytli ďalšiu vrstvu ochrany proti rôznym druhom cudzieho vplyvu,“ napísal Gleicher. 

Zdroj: Facebook

Kde sa budú zobrazovať tzv. štítky (labels)?

Štítky sa budú zobrazovať v sekcii reklamnej knižnice a v časti Transparentnosť stránky. V USA sa štítok začne v priebehu nasledujúceho týždňa objavovať aj na príspevkoch v službe News Feed. 

Kto si zaslúži toto špeciálne označenie a kto nie, vyhodnocuje Facebook na základe vlastných kritérií.

Facebook tvrdí, že novinku konzultoval s viac ako 65 odborníkmi z celého sveta, ktorí sa špecializujú na médiá, správu vecí verejných a ľudské práva a rozvoj. „Výstupy, ktoré sme dostali od týchto organizácií, bol rozhodujúce pre pochopenie rôznych spôsobov a stupňov, v ktorých vlády vykonávajú redakčnú kontrolu nad mediálnymi subjektmi. Vieme, že vlády naďalej používajú mechanizmy financovania na kontrolu médií, ale to samo o sebe neodhaľuje celý ich príbeh. Preto naša definícia štátom kontrolovaných médií presahuje iba hodnotenie finančnej kontroly alebo vlastníctva a zahŕňa hodnotenie redakčnej kontroly vykonávanej vládou.“

Štítok pre médium nemusí byť trvalý. „Ak zistíme, že existuje dostatočná ochrana na zabezpečenie redakčnej nezávislosti, štítok nebudeme používať.“ 

Médiá, ktoré so štítkovaním nebudú súhlasiť, sa môžu aj odvolať.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.