Facebook testuje novú funkciu - najprv čítajte, až potom zdieľajte

Facebook testuje novú funkciu - najprv čítajte, až potom zdieľajte Foto: Facebook

Sociálna sieť Facebook začala testovať novú funkciu, ktorá upozorní užívateľa, keď sa chystá zdieľať článok, bez toho, aby ho otvoril. Informoval o tom Facebook na Twitteri. Užívateľ stále bude môcť zdieľať text bez prečítania, len bude musieť kliknutím potvrdiť, že tak skutočne chce urobiť.

S rovnakým nástrojom už skôr prišla sociálna sieť Twitter. Ku koncu minulého roka potom oznámila, že od zavedenia funkcie "čítajte, než zdieľate" sa o 40 percent zvýšil počet ľudí, ktorí si pred zdieľaním daný odkaz otvorili.

Facebook v pondelok uviedol, že chce "presadzovať viac informované zdieľanie spravodajských článkov". "Keď prejdete na zdieľanie odkazu na spravodajský článok, ktorý ste neotvorili, ukážeme vám upozornenie, ktoré vás podnieti k jeho otvoreniu a prečítaniu predtým, než sa o neho podelíte s ostatnými," uviedla platforma.

Vyskakovacie okienko údajne používateľa upozorní, že "zdieľanie článkov bez ich prečítania môže znamenať opomenutie kľúčových faktov". Užívateľ potom môže pokračovať v zdieľaní, alebo prejsť na odkaz, ktorý sa chystal propagovať. Či sa nástroj testuje globálne alebo napríklad len v Spojených štátoch, či ako dlho test potrvá, Facebook neuviedol.

Iniciatíva nadväzuje na predchádzajúce kroky platformy a zapadá do širšej snahy veľkých sociálnych sieti obmedziť obťažovanie alebo šírenie dezinformácií. Twitter napríklad v súvislosti s minuloročnými voľbami v Spojených štátoch vytvoril špeciálne upozornenia pre zdieľanie príspevkov s nepravdivými a zavádzajúcimi informáciami o hlasovaní. YouTube zase vlani prišiel s podobným nástrojom týkajúcim sa potenciálne urážlivých komentárov a pri ich zverejňovaní používateľa vyzýva, aby pamätali na zdvorilosť.