Ministerstvo podáva trestné oznámenie na web Badatel.net za šírenie poplašnej správy (VIDEO)

Ministerstvo podáva trestné oznámenie na web Badatel.net za šírenie poplašnej správy (VIDEO)

Webová stránka Bádateľ dlhodobo šíri medicínske nezmysly a hoaxy. Lacnými nadpismi ľudí najprv šokuje a potom na nich zarába peniaze tým, že im ponúka výživové doplnky a rôzne produkty.

Najnovšie portál nabádal rodičov, aby deťom nedávali rúška do škôl a radil im, ako majú vylákať od lekárov potvrdenie, prípadne radil dávať deťom nekvalitné rúška.

Podrobnosti: Konšpirátori huckajú rodičov, aby deťom nedávali rúška, rodičom hrozí pokuta

"V poslednom čase tento portál prekračuje všetky hranice. V čase, kedy nám rastie počet nových prípadov nakazených koronavírusom, táto stránka straší ľudí klamlivými správami o nosení rúška, ktoré opakovane vyvracajú naši odborníci a lekári. V uplynulých dňoch dokonca otvorene navádza ľudí, aby obchádzali a nedodržiavali opatrenia," upozorňuje minister zdravotníctva.

Zarábať na strašení verejnosti lacnými lžami ešte aj uprostred pandémie, kedy najviac potrebujeme zodpovednosť ľudí, je ľudsky odporné, medicínsky toxické a verím, že aj právne neakceptovateľné, dodáva ministerstvo, ktoré sa rozhodlo podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z trestného činu šírenia poplašnej správy na stránke Bádateľ.

"Rešpektujem slobodu slova, ale aj tá musí mať určité hranice. Hlavnou úlohou Ministerstva zdravotníctva je chrániť verejné zdravie a my urobíme všetko preto, aby sme zvládli aj druhú vlnu pandémie koronavírusu," povedal minister.

Ministerstvo kontaktovalo aj predstaviteľov Facebooku a apeluje na nich, aby si plnili svoje sľuby, že budú vytláčať a mazať škodlivé a lživé príspevky o koronavíruse a žiada, aby to robili aj na Slovensku. "Na náš podnet už vymazali niekoľko hoaxov o koronavíruse a v komunikácii s nimi budeme pokračovať."

Odporúčame aj: Biologička Peková, ktorú s obľubou citovali konšpirátori, je obžalovaná (VIDEO)

"Chcem vás poprosiť, pokúste sa aj vy komunikovať so svojimi známymi, priateľsky ich upozornite, keď zdieľajú nedôveryhodný zdroj a nasmerujte ich napríklad na stránky Ministerstva zdravotníctva. Iba takto môžeme zvládnuť druhú vlnu koronavírusu - keď si budeme pomáhať a keď budeme zodpovední," dodal minister.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.