Twitter bude mazať a označovať zavádzajúce informácie o vakcínach

Twitter bude mazať a označovať zavádzajúce informácie o vakcínach

V situácii, keď svet pokračuje v boji proti pandémii COVID-19 a pripravuje sa na globálnu distribúciu vakcín, sociálna sieť Twitter zverejnila zoznam opatrení, ako plánuje riešiť zavádzajúce informácie týkajúce sa očkovania COVID-19.

Od budúceho týždňa bude najškodlivejšie zavádzajúce informácie úplne odstraňovať a začne označovať tweety, ktoré obsahujú potenciálne zavádzajúce informácie o vakcínach.

„Zameriavame sa na zmierňovanie zavádzajúcich informácií, ktoré predstavujú najväčšie potenciálne poškodenie zdravia a pohody ľudí. Twitter zohráva dôležitú úlohu ako miesto pre verejnú diskusiu a diskusiu o týchto kritických otázkach verejného zdravia v dobrej viere,“ píše spoločnosť v tlačovej správe.

Podľa súčasných pravidiel Twitter už teraz požaduje odstránenie tweetov, ktoré obsahujú nepravdivé alebo zavádzajúce informácie o: 

• povahe vírusu, napríklad jeho šírení v komunitách;
• účinnosti a/alebo bezpečnosti preventívnych opatrení, liečbe alebo iných preventívnych opatreniach na zmiernenie alebo liečenie choroby; 
• úradných nariadeniach, obmedzeniach alebo výnimkách týkajúcich sa zdravotných odporúčaní; 
• prevalencii alebo riziku infekcie alebo smrti.

Začiatkom budúceho týždňa  Twitter môže žiadať, aby ľudia odstránili tweety, ktoré šíria škodlivé nepravdivé alebo zavádzajúce informácie o očkovaní vakcínou COVID-19, vrátane: 

• falošného tvrdenia, ktoré naznačujú, že imunizácie a vakcíny sa používajú na úmyselné poškodenie alebo kontrolu populácie, vrátane vyhlásení o vakcínach, ktoré sa odvolávajú na úmyselné sprisahanie;
• nepravdivé tvrdenia o nepriaznivých dopadoch alebo účinkoch očkovania; 
• falošné tvrdenia, že vakcína COVID-19 nie je skutočná alebo vážna, a preto je očkovanie zbytočné.

Twiiter avizuje, že od začiatku roku 2021 na Tweetoch sa môže objaviť varovanie, že tweet propaguje nepodložené fámy, sporné tvrdenia a neúplné informácie alebo informácie z kontextu, ktoré sa netýkajú vakcín. Tweety, ktoré sú označené podľa tohto rozšíreného pokynu, môžu odkazovať na smerodajné informácie o verejnom zdraví alebo na pravidlá Twitteru, aby poskytli ľuďom ďalší kontext a smerodajné informácie o COVID-19.

Nové pravidlá začne spoločnosť používať 21. decembra a počas nasledujúcich týždňov budeme rozširovať svoje aktivity.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.