Facebook, Google, Twitter prijali ďalšie opatrenia na boj proti dezinformáciám o očkovaní

Facebook, Google, Twitter prijali ďalšie opatrenia na boj proti dezinformáciám o očkovaní

Európska komisia zverejnila nové správy od spoločností Facebook, Google, Microsoft, Twitter, TikTok a Mozilla, ktoré sú signatármi Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií. Správy poskytujú prehľad vývoja opatrení prijatých v januári 2021.

Platformy informujú o svojich aktualizovaných zásadách, ktoré zahŕňajú označovanie alebo odstraňovanie nepravdivých tvrdení a nepodložené fámy o vakcínach COVID-19. Zaviedli tiež nové nástroje na zvýšenie overených informácií o vakcínach.

Spoločnosť Google rozšírila svoj vyhľadávač, tak aby poskytoval informácie o vakcínach a zoznam vakcinačných látok, ktoré sú povolené v lokalite, kde sa používateľ nachádza. Táto funkcia je dostupná v 23 krajinách EÚ. TikTok zaznamenal použitie tagu „vakcína proti Covid-19“ vo viac ako piatich tisícoch svojich videí v rámci Únie a spoločnosť Microsoft sa podieľala na kampani #VaxFacts, ktorá poskytuje bezplatné rozšírenie prehliadača, ktoré používateľov chráni pred dezinformáciami o vakcínach proti koronavírusu.

Mesačný program podávania správ bol nedávno predĺžený a bude pokračovať do júna 2021. Cieľom je, aby online platformy prevzali väčšiu zodpovednosť za to, aby škodlivé a nebezpečné dezinformácie (domáce aj zahraničné) neohrozovali náš spoločný boj proti koronavírusu a samotné očkovanie.

Podrobnosti pri jednotlivých platformách:

Twitter odstráni najškodlivejšie zavádzajúce informácie a označí tweety, ktoré obsahujú potenciálne zavádzajúce informácie o vakcínach.

TikTok poskytol kvantitatívne údaje o novej značke vakcíny zavedenej v decembri pre všetky videá so slovami alebo hashtagmi súvisiacimi s vakcínami COVID-19. Značka bola použitá pre 5087 videí v EÚ, z toho 996 v Taliansku, 1179 vo Francúzsku, 119 v Španielsku a 273 v Nemecku.

Google rozšíril svoju funkciu Vyhľadávanie Google, ktorá poskytuje informácie a zoznam povolených vakcín v reakcii na súvisiace vyhľadávania v 23 členských štátoch EÚ. Dňa 12. januára tiež spoločnosť Google oznámila spustenie nového otvoreného fondu proti dezinformáciám proti dezinformáciám o vakcínach COVID-19 vo výške 3 milióny dolárov, ktorý sa zameria na projekty zamerané na rozšírenie publika zameraného na kontroly faktov.

Microsoft sponzoroval kampaň #VaxFacts, ktorú NewsGuard spustil 3. februára, s cieľom bojovať proti hoaxom ohľadom vakcín COVID-19 a iných dezinformácií v zdravotníctve.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.