Agentúra DPA zozbierala najbizarnejšie dezinformácie - od párenia líšok až po básničku Markelovej

Agentúra DPA zozbierala najbizarnejšie dezinformácie - od párenia líšok až po básničku Markelovej Reprofoto youtube SaveAFox

Žiarenie mobilných telefónov, vedľajšie účinky očkovania či tajné satelity. Overovatelia faktov sa každým dňom snažia vyvracať fámy, ktoré sa šíria internetom. Mnoho z tvrdení je desivých, možno nebezpečných, niektoré sú ale predovšetkým bizarné. Agentúra DPA prináša k dnešnému medzinárodnému dňu overovania faktov niekoľko kurióznych dezinformácií zo sociálnych sietí.

Tvrdenie: Líšky sú celý život verné jednému partnerovi.
Fakty: Pravda je menej romantická. "Neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, že je toto tvrdenie správne. Líščie samce sa pária, kedykoľvek sa im naskytne príležitosť," povedal DPA biológ Stephan Funk. Líšky síce žijú príležitostne monogamne s jedným partnerom a majú spolu potomkov aj opakovane, mnoho z nich však býva neverných.

Tvrdenie: Na paprikových strukoch je možné rozpoznať pohlavie. Má struk na spodnej strane tri vydutia? Potom je to samčia paprika, pri štyroch vydutiach ide o samičiu papriku.
Fakty: Tvrdenie je úplne chybné. Táto rastlina má obojpohlavné kvety, kde sa nachádzajú ako samčie piestiky, tak samčie tyčinky. Preto nejde z plodu rozpoznať pohlavie.

Tvrdenie: Nemecká kancelárka Angela Merkelová zverejnila počas mladosti v NDR socialistickú báseň: "Budem šéfkou Spolkovej republiky Nemecko / Triedny nepriateľ to bude nenávidieť / Plním plán Zjednotenej socialistickej strany Nemecka / privediem ich na mizinu".
Fakty: Báseň sa neobjavila v roku 1967 vo východonemeckom časopise pre deti FROS, ale v roku 2012 v satirickom magazíne Eulenspiegel (Enšpígl).

Tvrdenie: Existujú zázračné postele, ktoré vyliečia takmer všetky choroby.
Fakty: Zlomeniny? Rakovina? Vyskočené platničky? Nie, tieto choroby sa nedajú liečiť ležaním na špeciálnych lôžkach, ako sa tvrdí v temných zákutiach internetu. Údajné dôkazné snímky ukazujú obyčajnú rekvizitu z hororu Prometheus z roku 2012.

Tvrdenie: Tisíce vtákov uhynuli kvôli vysielačom sietí piatej generácie (5G).
Fakty: Dokazovať toto tvrdenie majú na internete kolujúce fotografie stoviek mŕtvych operencov ležiacich na ceste. Zvieratá síce naozaj uhynuli, avšak nie v súvislosti s novým štandardom mobilnej siete. Vtáky sedeli na strome, ktorý sa vyvrátil pri búrke.

Tvrdenie: Covidová vakcína v tme svieti a je rádioaktívny.
Fakty: Pôvodcom tejto tézy má byť vymyslená pracovníčka nemeckého inštitútu pre lieky a lekárske produkty BfArM, ktorá vraj prepašovala ampulku s vakcínou von z inštitútu. Látka podľa nej svieti zeleno a je ľahko rádioaktívna. Nie je to pravda už len preto, že sa v inštitúte žiadne očkovacie preparáty neskladujú. Mierne rádioaktívne prípravky sa síce používajú napríklad pri liečbe rakoviny, pri očkovaní rádioaktivita nemá žiaden zmysel. A vakcína samozrejme nesvieti.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.