Televízia NBC odmietla vysielať budúce Zlaté glóbusy, požaduje reformy organizácie

Televízia NBC odmietla vysielať budúce Zlaté glóbusy, požaduje reformy organizácie Foto: HFPA

Americká televízia NBC nebude budúci rok vysielať slávnostné odovzdávanie Zlatých glóbusov, jednu z najprestížnejších hollywoodskych filmových cien. Rozhodla sa tak po vlne kontroverzií, ktorým v poslednej dobe čelí Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA), ktorá ocenenie udeľuje. Kritikom prekáža, že je v radoch HFPA málo zástupcov etnických menšín. Asociácia sa minulý týždeň zaviazala prijať reformy, podľa NBC však postupuje príliš pomaly. HFPA rozhodnutie zatiaľ nekomentovala.

"Stále veríme, že je HFPA odhodlaná k významným reformám," uviedla NBC vo vyjadrení. "Avšak zmeny takého rozsahu vyžadujú čas a prácu a tušíme, že HFPA potrebuje čas, aby to vykonala dobre. (...) Pokiaľ organizácia uskutoční svoj plán, budeme snáď v takej pozícii, že budeme môcť odvysielať šou v januári roku 2023," pokračuje vo vyhlásení.

Škandál okolo Zlatých glóbusov, ktoré sa považujú za každoročnú predohru Oscarov, vypukol tento rok vo februári, keď denník Los Angeles Times napísal, že medzi asi 90 členmi HFPA nie je žiadny novinár tmavej pleti. Asociácia pritom už predtým niekoľko rokov čelila kritike, že prehliada nielen černošských hercov a tvorcov, ale aj filmy, ktoré sa zaoberajú problematikou etnických menšín. Denník takisto písal o údajne podozrivých vzťahoch medzi HFPA a niektorými filmovými štúdiami, ktoré podľa neho mohli mať vplyv na rozhodovanie o nominovaných aj o výhercoch.

Asociácia minulý týždeň oznámila, že schválila sériu reforiem svojho fungovania. Počet členov asociácie sa napríklad zvýši v najbližších 18 mesiacoch o 50 percent, pričom novými členmi by mali byť prevažne novinári tmavej pleti. Reformovaný bude tiež netransparentný a reštriktívny prijímací proces do asociácie.

Búrku okolo svojho fungovania sa jej tým však utíšiť nepodarilo. Od HFPA sa nedávno dištancovali veľké hollywoodske produkčnej spoločnosti, ako napríklad WarnerMedia, Netflix alebo Amazon Studios.

Ku kritikom sa na konci minulého týždňa pridala tiež herečka Scarlett Johansson, ktorá vyzvala na bojkot cien do doby, než asociácia prijme zásadné reformy. Uviedla tiež, že v minulosti čelila od niektorých členov HFPA "rodovým otázkam a poznámkam", ktoré podľa nej hraničili so sexuálnym obťažovaním.

HFPA teraz združuje asi 90 novinárov, väčšinou spravodajcov významných zahraničných denníkov, ako je francúzsky denník Le Figaro či španielsky El País. Povesť asociácie však v minulosti utrpela kvôli niekoľkým kontroverzným členom, o ktorých novinárskych zásluhách panovali u odbornej verejnosti pochybnosti. Jedným z nich bol aj Alexander Nevskij, ruský kulturista, ktorý účinkoval vo viacerých nízkorozpočtových akčných filmoch, alebo vdova po hercovi, ktorý občas písaval o filmoch do médií na Tahiti. Niektoré zavedené zahraničné denníky, ako napríklad francúzsky Le Monde či britskej The Times, potom asociáciu kritizovali za to, že do svojich radov nechcela pustiť ich redaktorov.