V Prahe bude sídliť stredoeurópsky projekt na výskum dezinformácií

V Prahe bude sídliť stredoeurópsky projekt na výskum dezinformácií Foto: EU/RAS

V Prahe bude sídliť stredoeurópsky projekt, ktorý sa zameriava na výskum dezinformácií. Vybrala ho Európska komisia a bude jedným z ôsmich rovnako orientovaných stredísk v Európskej únii. ČTK to oznámila hovorkyňa Českého vysokého učení technického (ČVUT) Andrea Vondráková. Odborníci z ČVUT a Univerzity Karlovej podľa nej program povedú.

Stredisko bude súčasťou európskeho projektu, ktorý bojuje s dezinformáciami. Regionálne centrá majú hľadať spôsoby odhaľovania a šírenia dezinformácií, ich vplyv na populáciu a vytvárať metodiku aj pre verejné inštitúcie. Chcú k tomu spojiť spoločensko-vedný a technický výskum. Cieľom je napríklad zisťovanie skreslených informácií pomocou umelej inteligencie či posilňovanie digitálnej a mediálnej gramotnosti.

Univerzita Karlova podľa Vondrákovej získala projekt do Prahy. Bude okrem ČVUT a slovenského výskumného Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií (KInIT), ako technických partnerov koordinovať aj francúzsku tlačovú agentúru AFP a poľských partnerov.

Využitie umelej inteligencie pre mapovanie šírenia a odhaľovania dezinformácií je podľa hovorkyne ČVUT unikátne. "Je to prvý krok v našej ceste stať sa celoeurópskym centrom AI, ktorá bude chrániť ľudí, ich bezpečnosť a práva," uviedol rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Projekt bude v prvých dvoch rokoch finančne podporený z EÚ a prostriedkov Národného plánu obnovy ČR.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.