Pozor na telefonáty v mene spoločnosti Microsoft, ide o podvod

Pozor na telefonáty v mene spoločnosti Microsoft, ide o podvod Ilustr. foto: RU

Trvá to už niekoľko mesiacov, pričom aktuálne polícia zaznamenala zvýšený počet prípadov podvodných telefonátov v mene spoločnosti Microsoft. Aby vás podvodník zmiatol, na displeji sa vám ukáže slovenské číslo, a keď hovor príjmete, ozve sa vám nikto v angličtine, pričom sa vám predstaví,že je pracovník technickej podpory Microsoftu a ponúkne sa, že vám pomôže s odstránením problému s počítačom, o ktorom vy nič netušíte.

Podvodníci často používajú verejne dostupné telefónne zoznamy, takže môžu poznať vaše meno a ďalšie osobné informácie, keď vám volajú. Môžu dokonca uhádnuť, aký operačný systém používate.

„Ak dostanete nevyžiadaný hovor od niekoho, kto bude tvrdiť, že je z tímu podpory spoločnosti Microsoft, zaveste. My takéto hovory neuskutočňujeme,“ upozorňuje samotná spoločnosť Microsoft.

Zvyčajne, keď sa podvodníkom podarí získať vašu dôveru, požiadajú vás o vaše meno používateľa a heslo, alebo vás presmerujú na webovú lokalitu, kde si budete mať nainštalovať softvér, ktorý im umožní získať prístup do vášho počítača a opraviť ho. Ak taký softvér nainštalujete a poskytnete svoje poverenia, váš počítač a osobné údaje budú ohrozené, upozorňuje Microsoft.

Hoci polícia môže sledovať telefónne čísla, páchatelia často používajú platené telefóny, jednorazové mobilné telefóny alebo ukradnuté mobilné telefónne čísla. Pri všetkých nevyžiadaných telefonických hovoroch je nutné postupovať obozretne. Neposkytujte žiadne osobné informácie.

„Keďže podvody takéhoto rozsahu sa v mnohých prípadoch uskutočňujú zo zahraničia, vzdialenosť a legislatíva cudzích krajín značne limituje možnosti Policajného zboru pri pomoci podvedeným občanom. Šanca na získanie ukradnutých finančných prostriedkov naspäť je tak minimálna,“ upozorňuje polícia.

Microsoft upozorňuje, že nikdy nekontaktujte svojich štandardných zákazníkov ako prvý, kontakt môže vyvolať ako prvý len užívateľ, nie spoločnosť.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.