Proruskí trollovia cielia na diskusie pod článkami západných médií, vrátane Slovenska

Proruskí trollovia cielia na diskusie pod článkami západných médií, vrátane Slovenska Ilustr. reprofoto: Youtube BIS

Tridsaťdva popredných západných médií sa cez diskusné sekcie na svojich weboch stalo terčom masívnej operácie proruských "trollov", ktorí propagovali dezinformácie v prospech ruských záujmov. Vyplýva to z britskej štúdie. Títo autori príspevkov sa snažili vyvolať dojem, že Západ s politikou Kremľa súhlasí, a ich príspevky potom ako dôkazy používali ruské štátne médiá, uvádza výskum.

Štúdiu vykonal Výskumný inštitút zločinu a bezpečnosti (CSRI) pri univerzite vo waleskom Cardiffe. Odborníci v jej rámci identifikovali 242 článkov publikovaných od tohtoročného februára do polovice apríla, ktoré sa týkali ruských geopolitických záujmov. Spravodajstvo podľa nich v diskusnej sekcii sprevádzali "provokatívne proruské či protizápadné" komentáre.

Medzi médiami zasiahnutými touto "systematickou a rozsiahlou infiltráciou" sú napríklad britský denník The Times, francúzsky Le Figaro, nemecký Der Spiegel a Die Welt, talianska La Stampa a stanica Fox News či denník The Washington Post zo Spojených štátov. Medzi ďalšími sledovanými boli aj médiá zo Slovenska, Bulharska, Rakúska či Poľska.

"Odklonom diskusií trollovia dokázali svoju propagandu predstaviť ako odraz prevládajúceho mienky," povedal spravodajskému serveru BBC šéf CSRI Martin Innes.

"Médiá, ktoré sme skúmali, sú voči tejto manipulácii obzvlášť zraniteľné, pretože nemajú žiadne bezpečnostné opatrenia, aby takýmto aktivitám zabránili, odhalili ich alebo ich odradili. Trollovia môžu jednoducho prepínať medzi postavami a identitami," dodal expert.

"Táto štúdia dokazuje hrozbu, ktorú pre našu demokraciu predstavujú dezinformácie na internete živené Ruskom," uviedol podľa agentúry AFP britský minister zahraničia Dominic Raab.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.