Súd v USA nezbavil ruskú firmu obvinenia z financovania trollov

 

Ruská firma Concord Management and Consulting dnes neuspela so žiadosťou podanou k washingtonskému súdu, aby ju zbavil obvinenia z šírenia falošných správ, ktoré vzniesol vyšetrovateľ FBI Robert Mueller. Právni zástupcovia ruskej firmy neuspeli s argumentom, že aktivity, ktoré sú jej pripisované, nie sú trestným činom.

Mueller sa už poldruha roka snaží zmapovať údajný ruský vplyv na americke prezidentské voľby v roku 2016. Zatiaľ obvinil štyroch Američanov, tri ruské firmy a trinásť Rusov. Moskva proti obvineniu energicky protestovala, výslovné zasahovanie do amerických volieb poprel ruský vodca Vladimír Putin na júlovom summite s Donaldom Trumpom v Helsinkách.

Medzi osobami, ktoré Mueller obvinil, je aj ruský podnikateľ a obľúbenec Kremľa Jevgenij Prigožin, ktorému firma Concord Management patrí. Muellerov tím Prigožinovu firmu viní z toho, že financovala činnosť ruskej Agentúry pre výskum internetu (AII), ktorá je považovaná za zdroj falošného spravodajstva a manipulácie s cieľom ovplyvniť americké prezidentské voľby.

Právnici Prigožinovej ​​firmy žiadali o zbavenie obvinení v júni. Neúspešne sa vtedy tiež domáhali prístupu k súdnym spisom, ktorý súd zakázal na Muellerovu žiadosť. Mueller tak urobil v obave, že sa k citlivým informáciám o vyšetrovacích metódach FBI dostanú ruské tajné služby.