Ruské trollie skupiny sa snažia podkopať olympiádu aj falošným filmom s Tomom Cruisom

Ruské trollie skupiny sa snažia podkopať olympiádu aj falošným filmom s Tomom Cruisom Vizuál z falošného dokumentárneho filmu „Olympics Has Fallen“

Ruskí športovci majú zakázané súťažiť na letných olympijských hrách pod vlajkou svojej krajiny. A Rusko sa rozhodlo obrátiť svoj hnev proti olympiáde a jej tohtoročnému hostiteľovi, Parížu, napísal denník The New York Times.

Ruskí propagandisti vytvorili hodinový dokument, sfalšovali informácie a dokonca napodobnili francúzske a americké spravodajské agentúry, aby vydali falošné varovania vyzývajúce ľudí, aby sa hrám vyhli, zistila spoločnosť Microsoft.

Správa, ktorú zverejnil Microsoft v nedeľu, podrobne popisuje dezinformačnú kampaň vytvorenú skupinou, ktorú Microsoft nazýva Storm-1679. Táto kampaň od marca nabrala na rýchlosti a zaplavila sociálne médiá krátkymi videami, ktoré vyvolávajú poplach kvôli možným teroristickým útokom a rozdúchajú obavy o bezpečnosť.

Dezinformačná kampaň začala v lete minulého roka zverejnením falošného dokumentu o Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV), ktorý zneužil logo Netflixu a využil umelou inteligenciou generovaný hlas Toma Cruisa. Výboru sa podarilo dosiahnuť to, aby bolo video - paródia na akčný thriller Pád Bieleho domu z roku 2013 - odstránené z YouTube. Útoky však pokračovali s neustálou snahou zdiskreditovať MOV.

Zdá sa, že skupina známa ako Storm-1679 teraz tvorí kratšie videá, ktoré je jednoduchšie vyrobiť. Predtým sa sústreďovala na diskreditáciu ukrajinských utečencov na Západe. Ale potom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron začal zvažovať vyslanie francúzskych vojakov na Ukrajinu, sa zamerala na olympiádu.

Výber antiolympijských správ Storm-1099, vrátane z jej hlavného dezinformačného kanála Reliable Recent News (RRN)

Microsoft odhaduje, že Storm-1679 vytvára tri až osem falošných videí týždenne v angličtine a francúzštine, pričom mnohé z nich sa vydávajú za BBC, Al-Džazíru a ďalšie vysielacie stanice. Skupina dosť rýchlo reaguje na spravodajské udalosti, ako sú napríklad nepokoje na francúzskom zámorskom území Nová Kaledónia. Iné videá sa zameriavajú na možný teroristický útok v Paríži.

Väčšina videí, ktoré predstierajú, že sú od Ústrednej spravodajskej služby (CIA) alebo francúzskej rozviedky, je pomerne jednoduchá. Nepodobajú sa ničomu, čo CIA skutočne vytvorila, ale nič netušiacim používateľom na internete môžu pripadať pravé, pretože používajú logo agentúry a strohú typografiu v bielej a čiernej farbe.

"Snažia sa vyvolať dojem, že sa dá očakávať násilie," povedal Clint Watts, vedúci Centra pre analýzu digitálnych hrozieb spoločnosti Microsoft. "Chcú, aby sa ľudia báli ísť na olympiádu."

Hoci je táto operácia zacielená na olympijské hry, využíva rôzne techniky na šírenie dezinformácií, ktoré by mohli byť tiež využité v európskych a amerických voľbách.

Francúzski predstavitelia sa už niekoľko mesiacov sústredia na spôsoby, akými by sa Rusko mohlo snažiť hry narušiť. Hackeri napojení na ruské spravodajské služby narušili otvárací ceremoniál zimných olympijských hier 2018 v Južnej Kórei a francúzski predstavitelia sa tento rok pripravujú na ďalšie kybernetické útoky.

Francúzsko zvýšilo stupeň varovania pred terorizmom po marcovom útoku radikálnej skupiny Islamský štát v Moskve a po hrozbách proti významným futbalovým zápasom v Paríži; posilnilo tiež bezpečnostné opatrenia v súvislosti s olympijskými hrami. Francúzski ani americkí predstavitelia nevydali varovanie pre potenciálnych návštevníkov, aby si účasť na hrách rozmysleli - ale práve o to sa ruská dezinformačná kampaň usiluje.

Výskumníci spoločnosti Microsoft a americkí vládni úradníci identifikovali viacero skupín napojených na Kremeľ, ktoré šíria dezinformácie zamerané na Európu a Spojené štáty.

Niektoré z nich riadia pomocníci ruského prezidenta Vladimíra Putina. Iné sú napojené na ruské spravodajské služby. Niektoré sa skrývajú za falošnými neziskovými skupinami. Ďalší sú veteráni Agentúry pre výskum internetu, petrohradskej trollej farmy, ktorá v roku 2016 šírila volebnú propagandu. Agentúru riadil Jevgenij Prigožin, zakladateľ žoldnierskej skupiny, ktorý viedol vzburu proti Kremľu a vlani zahynul pri leteckom nešťastí.

Podľa spoločnosti Microsoft sa zdá, že Storm-1679 funguje nezávisle od vyššie uvedených snáh. Dezinformácie, ktoré skupina šíri, sú v súlade s kremeľskou propagandou, ale o nej samotnej je toho známe len veľmi málo. Nie je ani jasné, či je podporovaná ruskou vládou, alebo nezávislá.

"Môže to byť Prigožin 2.0, ktorý robí prácu pre Kremeľ, alebo proruský bloger s prebujnenou fantáziou, ktorý to robí pre zábavu. To zatiaľ nevieme," povedal Eliot Higgins, zakladateľ výskumnej skupiny Bellingcat, ktorá preveruje otvorené zdroje.