Rusku sa vypomstila jeho dezinformačná kampaň o očkovaní proti covidu-19

Rusku sa vypomstila jeho dezinformačná kampaň o očkovaní proti covidu-19 Ilustr. foto: MZ

Systematická dezinformačná kampaň v ruských médiách, prostredníctvom ktorej sa Moskva na Západe snaží vyvolať pochybnosti a obavy z očkovania proti covidu-19, sa obrátila proti nej samotnej. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila Európska únia. V Rusku v posledných týždňoch neustále stúpajú denné prírastky nakazených aj mŕtvych a prekonávajú smutné rekordy.

 Ruská televízna stanica RT a ďalšie médiá v príspevkoch v rôznych jazykoch, vrátane ruštiny, spochybňovali bezpečnosť a účinnosť vakcín. "Dezinformácie môžu zabíjať. Na to by sme mali myslieť, keď sledujeme, ako médiá napojené na Kremeľ pokračujú v rozširovaní lží o covide-19 a vakcínach, a to aj v situácii, keď mŕtvych v Rusku rýchlo pribúda," cituje agentúra Reuters z únijnej správy o dezinformáciách.

V Rusku aktuálne padajú smutné rekordy. Za včerajšok zaznamenalo ďalších 37 930 prípadov koronavírusu, čo je najvyšší počet za jediný deň od začiatku pandémie. Pribudlo až 1069 obetí, len o šesť menej ako rekordných 1075, ktoré krajina zaznamenala v sobotu.

Kremeľ všetky obvinenia zaznievajúce z Európskej únie ohľadne toho, že rozširuje dezinformácie, popiera. Reuters pripomína, že EÚ sa snaží spolupracovať s internetovými gigantmi ako Google, Facebook, Twitter a Microsoft, aby šírenie nepravdivých informácií obmedzil. Tvrdí, že ruská dezinformačná kampaň o covide-19, ktorá začala hneď na začiatku pandémie, je súčasťou snáh Moskvy oslabiť a rozdeliť spoločnosť západných krajín.

Autori správy s odkazom na vlastnú databázu dezinformácií uviedli, že na portáli geopolitica.ru, ktorý zverejňuje príspevky v mnohých jazykoch, objavili 250 prípadov snahy zosmiešňovať očkovanie a ďalšie opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu. "Tvrdenie o zbytočnosti vakcín sa tam opakuje v taliančine, španielčine, angličtine, holandštine alebo v ruštine," napísali autori štúdie. "Očkovanie funguje. Ale rovnako tak fungujú lži," upozorňujú a dodávajú, že "hlasy rozširujúce lživé informácie a konšpiračné teórie o vakcínach znamenajú ohrozenie životov tisícov ľudí ako vo svete, tak v Rusku".

Rusko pomerne rýchlo vyvinulo vlastnú vakcínu Sputnik V, zaočkovanosť populácie tejto krajiny je napriek tomu nízka. Medzi ľuďmi panuje nedôvera k štátnym inštitúciám aj k novým farmaceutických produktom. Plne zaočkovaných bolo v polovici tohto mesiaca len 44 miliónov zo 144 miliónov obyvateľov krajiny, uvádza Reuters.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.