Európski regulátori prijali odporúčania na zlepšenie Kódexu postupov proti dezinformáciám

Európski regulátori prijali odporúčania na zlepšenie Kódexu postupov proti dezinformáciám Ilustr. reprofoto EP

Európska skupina regulátorov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA) minulý týždeň verejne odprezentovala súbor opatrení, ktoré majú prispieť k vylepšeniu Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií. Online podujatia organizovaného Európsku komisiou sa zúčastnilo viac ako 120 ľudí, vrátane zástupcov platforiem Facebook, Google a Twitter či spoločnosti Microsoft, na ktoré sa Kódex vzťahuje, výskumníkov a regulátorov. Odporúčania smerujúce k efektívnejšej implementácii Kódexu pripravovala ERGA niekoľko mesiacov, a to pod vedením slovenskej Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Súbor desiatich stručných, zrozumiteľných a praktických odporúčaní zverejnila ERGA v čase príprav vynoveného kódexu v snahe napomôcť k odstráneniu nedostatkov jeho pôvodnej verzie, ktorá v boji proti dezinformáciám nenaplnila očakávania. Opatrenia preto smerujú najmä k štandardizácii dát poskytovaných platformami, navrhujú úpravu prístupu k údajom pre nezávislých regulátorov a výskumníkov, ako aj významnejšie zapojenie národných regulátorov do jasne definovaného monitorovacieho procesu, informuje slovenská RVR v tlačovej správe.

Nový Kódex by mal byť spísaný do konca tohto roka. Pôvodný Kódex postupov proti dezinformáciám vznikol v roku 2018 ako samoregulačný nástroj a jeho signatári, najväčšie digitálne platformy, sa ním zaviazali účinnejšie pôsobiť proti šíreniu škodlivého obsahu a voči zneužívaniu platforiem na manipuláciu a ovplyvňovanie demokratických procesov v členských štátoch EÚ. Monitoringom efektívnosti napĺňania prijatých záväzkov bola v rámci ERGA poverená pracovná skupina zameraná na výskum v oblasti transparentnosti digitálnych platforiem a dezinformácií, na čele ktorej už tretí rok stojí Ľuboš Kukliš, riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu.

„Implementáciu Kódexu sme monitorovali v súvislosti s informáciami o COVID-19 a získali sme pri tom množstvo cenných skúseností a odborných znalostí, ktoré sme pretavili do formulácií odporúčaní na jeho zlepšenie. Pevne veríme, že tieto odporúčania pomôžu signatárom upraviť Kódex tak, aby sa z neho stal skutočne efektívny nástroj na riešenie zložitého fenoménu dezinformácií,“ poznamenal Kukliš, ktorý na včerajšom podujatí odporúčania predniesol a bol zároveň jeho moderátorom.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.